Оптимізація засобів спортивного тренування юних спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату на етапі початкової підготовки - Дацюк Ілля Анатолійович (My University, 2023)
Сучасні результати досліджень свідчать про порушення опорно-рухового апарату у юних спортсменів. Причини порушень постави, склепіння стопи у спортсменів-початківців пов’язують з недостатньою увагою тренерів, батьків до стану та зміцнення опорно-рухового апарату дітей, підвищення рівня здоров’я. До причин появи порушень опорно-рухового апарату у спортсменів-початківців також відносять форсування підготовки (значні навантаження на опорно-руховий апарат), застосування одноманітних тривалих навантажень, не врахування вікових особливостей дітей та підлітків. Важливість вирішення проблеми виявлення, своєчасної корекції постави у спортсменів-початківців пов’язано з тим, що у них спостерігаються відхилення в дихальній, серцево-судинній системах, що унеможливлює проведення повноцінного тренувального процесу. І головне – не вирішує завдань покращення фізичного здоров’я, фізичного розвитку. Встановлено зв’язок порушень постави у школярів з життєвою ємністю легень (p<0,01) розумової працездатністю (p<0,01), також зазначено, що високий рівень поширеності порушень опорно-рухового апарату у дітей та підлітків вимагає значної уваги фахівців. При поглиблених оглядах лікарі діагностують порушення опорно-рухового апарату у 75–80 % підлітків [4]. Таким чином, наукова проблема формується з протиріччя: кількість спортсменів-початківців з порушеннями постави зростає, що, відмічають вчені, досліджуючи початковий етап підготовки в багатьох видах спорту, а сучасні методики, засоби спортивного тренування щодо підвищення ефективності тренувального процесу юних спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату – недосконалі, що потребує досліджень та уваги науковців до цієї проблеми.
Дацюк, І. А. Оптимізація засобів спортивного тренування юних спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату на етапі початкової підготовки : магістерська робота ; спец. 017 ''Фізична культура і спорт'' / І. А. Дацюк ; наук. кер. Т. Г. Болотникова. – Миколаїв : НУК, 2023. – 76 с.
Keywords: опорно-руховий апарат; постава; спортивне тренування; спортивна підготовка; здоров’я; 017 ''Фізична культура і спорт''; musculoskeletal system; posture; sports training; health