Формування цілісного сприйняття навколишнього світу у молодших школярів на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» - Філімонова Тетяна Володимирівна (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
У статті висвітлюється проблема формування цілісного сприйняття навколишнього світу у молодшого школяра на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ». Розкрито поняття «світогляд», а також зазначено, що близькими за значенням до поняття «світогляд» є поняття: «загальна наукова картина світу», «цілісна картина світу», «світовідчуття», «світосприйняття» та «світорозуміння». Різниця між поняттями «світогляд» і «картина світу» полягає в тому, що світогляд виступає як методологія побудови загальної наукової картини світу. Визначено, що процес формування цілісної картини світу – складний, багатоетапний процес. Основними аспектами якого можна виділити: сприйняття, переломлення через «я» нових знань і відчуттів; усвідомлення інформації, пов'язане з розумовою і чуттєвою діяльністю; формування власної картини світу у свідомості індивіда. Усі ці етапи взаємопов’язані та взаємозалежні. Існує пряма залежність уявлення про світ людини та знань. Так, брак знань робить картину світу особистості неповною. Уявлення про світ співвідносяться з основними компонентами цілісної картини світу дитини, що включають такі концентри, як Природа, Людина, Суспільство, Культура, Наука. Зазначено, що цілісна картина світу молодшого школяра – це динамічне відображення у свідомості дитини єдності духовного і матеріального буття, представлене як система знань, уявлень, емоцій, почуттів, цінностей, смислів про навколишній світ та місце людини в ньому, що формується на основі безпосереднього і опосередкованого сприйняття учнем дійсності у процесі пізнавальної діяльності. Сформованість цілісної картини світу – це, з одного боку, усвідомлення особистістю учня множини зв’язків і залежностей між об’єктами та явищами навколишньої дійсності, а з другого – можливість бачити світ у різних його аспектах, з різних позицій: через пізнання наукових фактів, проектування образів, ставлення та встановлення взаємовідносин людини з навколишнім світом. Зазначено, що картина світу індивіда залежить від цілого ряду об'єктивних та суб'єктивних факторів. Тому, для молодшого школяра важливим джерелом духовного життя є світ речей – їхня сутність, причинно-наслідкові зв’язки й залежності.
Formation of a comprehensive perception of the surrounding world among young school students in the lessons of the integrated course "I explore the world"
Філімонова Т.В. Формування цілісного сприйняття навколишнього світу у молодших школярів на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» = Formation of a comprehensive perception of the surrounding world among young school students in the lessons of the integrated course "I explore the world" / Т.В. Філімонова // «Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»)». 2025. № 11(57). С. 1473-1481
Keywords: Світогляд; картина світу; навколишній світ; цілісне сприйняття; молодший школяр; інтегрований курс «Я досліджую світ».