Промисловість Української РСР у повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.) в роботах істориків української діаспори - Бондар Юлія Олександрівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Метою статті є аналіз особливостей діаспорної історіографії промислового розвитку Української РСР у повоєнний період (1946–1965 рр.).Теоретико-методологічний інструментарій базується на антропологізації історичних досліджень, яка містить надпартійність, сцієнтизм, культурологізм і такі принципи історичного дослідження, як історизм, об’єктивність, системність, всебічність та наступність.Автор наголошує на тому, що діаспорна, еміграційна історіографія є доволі специфічною і водночас вкрай важливою частиною історіописання української повоєнної промисловості. У статті робиться акцент на тому, що історія української нації нового та новітнього періодів породила низку міграційних хвиль, у результаті яких за межами України утворилася стійка діаспора з представників українського етносу, які ментально не розірвали зв’язки зі своєю Батьківщиною, а як матеріально, так і морально продовжували й продовжують залишатися частиною українського світу.З’ясовано, що існування в діаспорному історіописанні різних, подеколи протилежних, взаємовиключ-них положень і навіть концепцій свідчить про загальну демократизацію суспільно-політичних, громадських умов розвитку наукової думки і саму можливість існування інакодумства, що, своєю чергою, є рушійною силою прогресу та руху до об’єктивності й пошуку історичної правди.У статті визначено, що українська діаспорна історіографічна традиція, присвячена аналізу особливостей розвитку промисловості Української РСР у повоєнне двадцятиріччя, значно відрізняється від радянського історіописання: попри відсутність можливості працювати з першоджерелами в радянських архівах (утім, у радянських істориків такої можливості теж не було), оперуючи тільки опублікованими матеріалами, але вільні від партійного диктату й спроможні застосовувати у своїх дослідженнях весь наявний теоретико-мето-дологічний інструментарій історичної науки, українські історики в еміграції змогли створити набагато більш об’єктивнішу концепцію історії української промисловості повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.). Ба більше, після здобуття Україною незалежності саме діаспорний історіографічний наратив ліг в основу заро-джуваного історіописання зазначеної теми в сучасній українській історичній науці.
The industry of the Ukrainian SSR in the postwar twenty-year period (1946–1965) in the works of ukrainian diaspora historians
Бондар Ю. Промисловість Української РСР у повоєнне двадцятиріччя (1946–1965 рр.) в роботах істориків української діаспори = The industry of the Ukrainian SSR in the postwar twenty-year period (1946–1965) in the works of ukrainian diaspora historians / Ю. Бондар // Культурологічний альманах. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. – Вип. 2(14). – С. 112-118
Keywords: виробництво; діаспора; економіка; індустрія; історіографія; історіописання; повоєнна відбудова; промисловість; робітництво; техніка; УРСР