Теоретичний аналіз проблем та актуальних напрямів навчання студентської молоді плаванню - Глухов І. Г.; Пітин М. П.; Дробот К. В.; Абрамов К. В.; Hluhov I.; Pityn M.; Drobot К.; Abramov K. (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, 2020)
Значна кількість авторських наукових підходів та наукових досліджень з навчання студентів плаванню мають частковий характер та стосуються відокремлених завдань цього процесу. Вони спрямовані на загальні підходи, випереджувальне та пришвидшене навчання плаванню; методики подолання водобоязні, застосування рухливих ігор, варіативності засобів плавальної підготовки, окремі аспекти організації навчання плаванню у фізичному вихованні студентів. Це актуалізує потребу теоретичного аналізу проблем та актуальних напрямів навчання студентської молоді плаванню. Мета – узагальнити теоретичні та емпіричні дані з проблем та актуальних напрямів навчання студентської молоді плаванню в умовах фізичного виховання в закладах вищої освіти. Методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних наукових і методичних джерел та інформації з ресурсів інформаційної мережі Інтернет; системного аналізу; історичний і логічний; аналізу, синтезу та моделювання. Узагальнення наявної теоретичної та методичної інформації дає підстави виокремити проблемне поле, пов’язане з оновленою структурою компетенцій майбутніх фахівців різних галузей діяльності, незадовільного рівня здоров’я сучасної студентської молоді, високого прикладного значення плавання, зниження обсягів фізичного виховання в закладах вищої освіти на тлі недооцінки ефективності засобів плавання, відсутності якісного організаційного та методичного забезпечення цього процесу, варіативності цільових установок і чинників мотивації студентів, обов’язковості прикладних умінь з плавання в структурі гармонійно розвинутої особистості, потреби підтримання оптимального рівня фізичної активності. Встановлено актуальну науково-прикладну проблему сучасного фізичного виховання у закладах вищої освіти щодо обґрунтування системного підходу до навчання студентів плаванню, що враховуватиме наявний досвід та сучасні вимоги, сутність та об’єктивність критеріїв забезпечення цього процесу.
Theoretical Analysis of Problems and Prospective Directions of Teaching Swimming in Student Youth
Глухов, І. Г. Теоретичний аналіз проблем та актуальних напрямів навчання студентської молоді плаванню = Theoretical Analysis of Problems and Prospective Directions of Teaching Swimming in Student Youth / І. Г. Глухов, М. П. Пітин, К. В. Дробот, К. В. Абрамов // Український журн. медицини, біології та спорту. – 2020 – Т. 5, № 4 (26). – С. 406–413.
Keywords: узагальнення; зміст; інформація; методика; дослідження; generalization; content; information; methodic; research