Simulation of foreign exchange risks management in conditions of global instability - Sharko Marharyta V.; Fomishyna Vira M.; Yakymchuk Tetiana V.; Ohorodnyk Ruslan P.; Fedorova Nadiia Yе. (My University, 2024)
Ефективність управління валютними ризиками визначається використовуваними схемами управління, накопиченням інформації про ризики розробкою та впровадження запобіжних заходів. Метою роботи є моделювання управління ризиками валютного курсу за умов глобальної нестабільності. У зв'язку з нестійкістю, непередбачуваністю та невизначеністю глобальних змін як реакції на політичні та економічні зміни, у світі, валютні позиції не завжди бувають відкритими та чітко визначеними. Особливо це стосується валютних операцій за терміновими валютними схемами. У банківському секторі управління валютним ризиком полягає у розробці заходів щодо забезпечення чутливості банку до ризику. Необхідно чітко представляти ступінь можливої шкоди та шляхи її виключення шляхом вибору відповідних стратегій функціонування. Подано математичне обґрунтування застосування фінансових інструментів регулювання валютного ризику при змінах кон'юнктури ринку, викликаних непередбачуваними глобальними коливаннями курсу валют та адаптації аналітичних критеріїв оцінки якості прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності та ризику. Дається опис сутності, переваг використання, обмежень та особливостей процесів управління в умовах динамічних впливів довкілля на функціонування відкритих систем. В основу аналізу покладено методики порівняння існуючої практики реагування на прояви коливань ринку валют, їх захисних та запобіжних заходів з метою мінімізації втрат при виконанні валютних операцій, договірних зобов'язань та фінансових розрахунків з формалізацією сутності статистичних критеріїв якості, рекомендаціями та можливими застосуваннями. Отримані результати можуть бути основою розробкою моделі управління ризиками яка враховуватиме витрати, прибуток та ймовірності втрат. Результатом ефективного управління валютними ризиками є зменшення збитків за зміни курсів світових валют. Ефективне використання методів валютного регулювання у поєднанні із раціональною зовнішньоекономічною політикою дозволить знизити негативний вплив зовнішніх факторів.
Моделювання управління валютними ризиками в умовах глобальної нестабільності
Simulation of foreign exchange risks management in conditions of global instability = Моделювання управління валютними ризиками в умовах глобальної нестабільності / M. V. Sharko, V. M. Fomishyna, T. V. Yakymchuk, R. P. Ohorodnyk, N. Yе. Fedorova // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 4 (497). – С. 208–215.
Keywords: валютні ризики; управління; критерії; фінансові інструменти; глобальні зміни; фінансова модель; валютний курс; компанії; currency risks; management; criteria; financial instruments; global changes; financial model; exchange rate; company