Удосконалення організації розрахунково-касового обслуговування клієнтів банку в умовах цифровізації - Бойко Дмитро Володимирович; Boiko Dmytro (My University, 2026)
У роботі досліджується сутність касового-розрахункового обслуговування, на яких засадах здійснюється організаційно-правові засади, який вплив на РКО мала цифровізація. Була проведена організаційно-економічна характеристика банку АТ «УНІВЕРСАЛБАНК», аналіз організації розрахунково-касового обслуговування клієнтів банку та оцінка ефективності впровадження цифрових технологій у системі РКО. Були окреслені основні проблеми розрахунково-касового обслуговування та які є перспективи розвитку, а також запропоновано заходи для удосконалення цифрових сервісів та технологій РКО, а також шляхи підвищення ефективності та безпеки розрахунково-касового обслуговування банку.
Improving the organization of settlement and cash services for bank customers in the context of digitalization
Бойко, Д. В. Удосконалення організації розрахунково-касового обслуговування клієнтів банку в умовах цифровізації = Improving the organization of settlement and cash services for bank customers in the context of digitalization : бакалаврська робота ; спец. 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" / Д. В. Бойко ; наук. кер. А. С. Кравченко. – Миколаїв : НУК, 2026. – 81 с.
Keywords: розрахунково-касове обслуговування (РКО); банк; інтернет банкінг; цифровізація; ШІ; блокчейн; система електроних переказів (СЕП); settlement and cash services (SCS); bank; internet banking; digitalization; AI; blockchain; electronic funds transfer system (EFTS).; 072 "Фінанси; банківська справа та страхування"