Emergency notification computer system via telecomunication equipment of the organization’s local network - Bozhatkin Sergii; Guseva-Bozhatkina Viktoriia; Farionova Tetyana; Burenko Volodymyr; Pasiuk Bohdan; Божаткін Сергій; Гусєва-Божаткіна Вікторія; Фаріонова Тетяна; Буренко Володимир; Пасюк Богдан (My University, 2023)
У разі надзвичайної ситуації необхідновжити всіх необхідних заходів, щоб врятуватилюдей. Майже всі заклади мають відкриту мережу Wi-Fiдля співробітників. На теперішній часу кожного з них є мобільний телефон. На основітелекомунікаційного обладнання корпоративної мережі та смартфонів у якості хостів такої мережі можливо побудувати системуоповіщення, яка працює цілодобово. Така системі також може бути доповненаіснуючимисистемами пожежної сигналізації та охорони. Моделювання системи оповіщення полегшує вивчення поведінки об'єктівз метою покращення функціональності та зменшення вартості такої системи під час їїстворення, подальшого перетворення і розвитку. До того ж, в такіймоделісистемимає бути враховано не тількиінформуванняпро загрози, але йдії, які громадяни мають виконати, щоб уникнути небезпеки та мінімізувати збитки на виробництві. У ході роботи також проведено аналіз існуючих моделей загроз кібербезпеці для систем оповіщення про надзвичайні ситуації. Комплексний підхід до моделювання всіх зазначених складових комп'ютерноїсистемиоповіщення про надзвичайні ситуації за допомогою телекомунікаційного обладнання локальної мережі організації(ЛОМ) показав, що вимоги до системи оповіщення цивільного захисту наразі потребують модернізації. Тому уроботірозглянуті питанняпроєктування такої системи. Такожрозробленорозширену модельзагроз кібербезпецісистемі оповіщення через обладнання ЛОМ. Визначено ключові аспекти моделі загроз кібербезпеці. Представлено модель порушника такої системи оповіщення. Розширену модель загроз кібербезпецібуло створено за допомогою Cyber Kill Chain.Використання моделюваннядля дослідження кожної зі структурних складових системиоповіщення визначається як доцільне, тому щореальний експеримент, особливо з відтворенням кіберінцидентів,проводити недоцільно через значні фінансові і трудові витрат, а також при необхідності проведення аналізу проектованої системи, яка ще фізично не існує в даній організації.
Комп'ютерна система оповіщення про надзвичайні ситуації за допомогою телекомунікаційного обладнання локальної мережі організації
Emergency notification computer system via telecomunication equipment of the organization’s local network = Комп'ютерна система оповіщення про надзвичайні ситуації за допомогою телекомунікаційного обладнання локальної мережі організації / S. Bozhatkin, V. Guseva-Bozhatkina, T. Farionova, V. Burenko, B. Pasiuk // Computer Systems and Information Technologies. – 2023. – № 1. – С. 21–28.
Keywords: emergency; notification computer system; public wireless access point; alert nodes; organization’s local network; cybersecurity; model of cybersecurity threats; Cyber Kill Chain; надзвичайна ситуація; комп’ютерна система сповіщень; публічна бездротова точка доступу; вузли сповіщень; локальна мережа організації; кібербезпека; модель загроз кібербезпеці; Cyber Kill Chain