Method for determining coordinates of airborne objects by radars with additional use of ADS-B receivers - Khudov Hennadii; Diakonov Oleksii; Kuchuk Nina; Maliuha Volodymyr; Furmanov Kostiantyn; Mylashenko Ihor; Olshevskyi Yurii; Stetsiv Stanislav; Solomonenko Yuriy; Yuzova Iryna (My University, 2021)
Удосконалено метод визначення координат повітряного об’єкта з використанням приймачів ADS-B. Метод передбачає наступну послідовність дій: введення вихідних даних, вимірювання координат повітряного об’єкта радіолокаційною станцією, перевірка наявності даних про повітряний об’єкт від приймачів ADS-B. При відсутності таких даних координати повітряного об’єкта визначаються лише за даними радіолокаційної станції. Ототожнення відмітки від повітряного об’єкта за даними радіолокаційної станції та приймачів ADS-B. На відміну від відомих, удосконалений метод визначення координат повітряного об’єкта радіолокаційною станцією додатково використовує інформацію приймачів ADS-B. Проведені експериментальні дослідження сигналів приймачів ADS-B. Встановлено, що при роботі приймача ADS-B на протязі однієї доби отримано більше 6000 повідомлень по повітряним об’єктам. Встановлено, що інформація про місцезнаходження повітряного об’єкта у повідомленнях ADS-B кодується в форматі CPR. Наведено алгоритм розшифрування ADS-B повідомлень при глобальній прив’язці повітряного об’єкта до географічних координат. Наведено алгоритм виявлення сигналів бортових транспондерів ADS-B повітряних об’єктів. Проведено дослідження нестандартних повідомлень ADS-B від повітряних об’єктів. Зроблено припущення, що частина нестандартних коротких ADS-B повідомлень отримується від повітряних об’єктів малої авіації та військових повітряних об’єктів. Проведено оцінювання точності визначення координат повітряних об’єктів радіолокаційною станцією з додатковим використанням приймача ADS-B. Наведені залежності середніх квадратичних помилок визначення координат повітряного об’єкта від дальності до повітряного об’єкта для різних випадків. Встановлено, що точність визначення координат повітряного об’єкта може бути підвищена від 36 % до 67 % в залежності від дальності до повітряного об’єкта
Метод визначення координат повітряних об’єктів радіолокаційними станціями з додатковим використанням приймачів ADS-B
Method for determining coordinates of airborne objects by radars with additional use of ADS-B receivers / H. Khudov, O. Diakonov, N. Kuchuk, V. Maliuha, K. Furmanov, I. Mylashenko, Y. Olshevskyi, S. Stetsiv, Y. Solomonenko, I. Yuzova // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2021. – Vol. 4, No. 9 (112). – Р. 54–64.
Keywords: airborne object; method of determination; ADS-B; radar; root-mean-square error; transponder