Розробка концептуального проекту швидкісного прогулянкового річкового човна - Костюк Олексій Васильович (My University, 2025)
Відповідно до завдання кафедри теорії та проектування суден в магістерській дипломній роботі було реалізовано дослідження двох етапів процесу проектування судна − концептуального і технічного проекту швидкісного прогулянкового річкового човна. В проекті було реалізовано: − аналітичний огляд сучасних глісируючих човнів і їх класифікація. − аналіз методів визначення основних елементів прогулянкових човнів та обґрунтування обраного методу проектування; − побудову статистичної моделі визначення основних елементів і характеристик швидкохідних глісируючих річкових човнів; − постановку і вирішення задачі вибору основних розмірів човна варіаційним методом на основі економічного критерію – мінімуму питомих зведених витрат і визначення ефективності та надійності. Результатом розробки концептуального проекту став глісируючий річковий човен, архітектурно-конструктивним типом якого стало: корпус човна відкритого типу, підводна чистина корпусу типу «глибоке V». За результатами концептуального проектування була на етапі технічного проєктування побудована 3D-модель корпусу човна і за допомогою програмного продукту Maxsurf Engineering були виконані розрахунки плавучості, остійності, непотоплюваності і ходовості човна. Був розроблений так званий клас-проект, тобто проект, який задовольнив основні вимоги класифікаційного товариства та доповнив отримане концептуальне рішення задоволенням вимог до морехідних якостей. Таким чином, розробка концептуального і технічного клас-проекту човна, призначеного для експлуатації на річках, відповідає завданню на проектування та вимогам Правилам Регістру України для малих суден до основних морехідних якостей судна, що забезпечує його ефективність і надійність та задовольняє вимогам і морехідних якостей.
Костюк, О. В. Розробка концептуального проекту швидкісного прогулянкового річкового човна : магістерська робота : спец. 135 "Суднобудування" / О. В. Костюк ; наук. кер. О. І. Кротов. – Миколаїв : НУК, 2025. – 52 с.
Keywords: швидкісне судно; прогулянковий човен; глісуючий корпус; внутрішні водні шляхи; концептуальне проєктування; остійність; 135 "Суднобудування"; high-speed craft; recreational boat; planing hull; inland waterways; conceptual design; stability