Визначення потужності двигунів моторної яхти за «французською формулою» - Казарєзов А. Я.; Комишник В. І.; Kazariezov Anatoliy Ya.; Komyshnyk Valerii I. (My University, 2025)
Актуальність досліджень зумовлена необхідністю підвищення точності формул, які застосовуються для розрахунку потужності головних двигунів моторної яхти. У роботі застосовується наступна термінологія: адміралтейській коефіцієнт ‒ це адміралтейській коефіцієнт, розрахований за «англійською формулою»; «французькій коефіцієнт» ‒ адміралтейській коефіцієнт, визначений за «французькою формулою». Проаналізовано формули для розрахунку адміралтейського коефіцієнту, авторами яких є видатні вчені: Г. Гернер, Р. Ферховсек, В. Давидов, А. Єйр, В. Афанасьєв, Єнстлі, В. Ашик, А. Гайкович, І. Челпанов, Данг Хіу-Фу, Нгуен-Куан-Вінь, А. Раков. Мета роботи полягає у розробці практичних рекомендацій щодо визначення потужності головного двигуна моторної яхти в залежності від параметрів яхти, відомих на початковому етапі проєктування або встановлених за результатами оперативного обстеження, таких як габаритні розміри, швидкість ходу, матеріал корпусу яхти. Об’єктом дослідження є процес встановлення статистичної залежності, що дозволяє пов’язати параметри моторної яхти з потужністю головних двигунів на початковій стадії проєктування або при оперативному обстеженні моторної яхти. Предметом дослідження є параметрами моторної яхти, які використовуються на початкових етапах проєктування та при оперативній оцінці для визначення потужності головних двигунів моторної яхти. Для досліджень в роботі застосовані методи класичної математичної статистики та власні напрацювання авторів. Результати. Встановлено, що для моторної яхти значення коефіцієнту потужності головних двигунів та адміралтейського коефіцієнту слід обчислювати за статистичними даними або за відносно близьким прототипом. Доведено збіжність і високу точність результатів розрахунків адміралтейського коефіцієнту та коефіцієнту потужності («французька формула»). Наукова новизна досліджень полягає у встановленому статистичному взаємозв’язку між «французькою» та «англійською» формулами для визначення потужності головних двигунів моторної яхти, що розширює можливості конструктора на початкових етапах проєктування судна та полегшує пошук яхти-прототипу. Практичне значення роботи: запропоновані в роботі формули щодо розрахунку потужності головних двигунів моторної яхти в залежності від характеристик яхти можуть бути корисними при оцінці технічних характеристик яхти-аналога.
Determination of motor yacht engine power according to the “french formula”
Казарєзов, А. Я. Визначення потужності двигунів моторної яхти за «французською формулою» = Determination of motor yacht engine power according to the “french formula” / А. Я. Казарєзов, В. І. Комишник // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 17–24.
Keywords: адміралтейській коефіцієнт; потужність головного двигуна; параметри яхти; статистичні залежності; технічні характеристики; admiralty coefficient; main engine power; yacht parameters; statistical dependencies; technical characteristics