Підвищення технічних показників двигуна транспортного засобу потужністю 255 кВт за рахунок зміни виду палива та розробки конструкції поршня. Прототип - ЯМЗ-238 - Іванов, Олександр Віталійович (My University, 2022)
В дипломному проекті, відповідно до завдання, спроектовано газовий двигун з наддувом потужністю 255 кВт на базі прототипу 8ЧН13/14, та розроблено конструкцію поршня. Проектований двигун 8ГН13/14 планується встановити на автомобілі КрАЗ-250. В першому розділі пояснювальної записки було виконано детальний опис двигуна-прототипу 8ЧН13/14. В другому розділі виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти що діють в кривошипношатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі схеми конструкцій поршнів ДВЗ. Для забезпечення високих ресурсних показників запроектованого двигуна та надійності його роботи змінено тип палива. Виконано розрахунок основних параметрів складових поршневої групи газодизеля з метою забезпечення оптимальних умов протікання робочого процесу в циліндрах двигуна. В проекті розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування газового двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний переріз двигуна 8ГЧН13/14, складальне креслення поршневої групи та робоче креслення поршня; схема системи живлення;індикаторна діаграма та діаграма сил, що діють в КШМ.
Іванов, О. В. Підвищення технічних показників двигуна транспортного засобу потужністю 255 кВт за рахунок зміни виду палива та розробки конструкції поршня. Прототип - ЯМЗ-238 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / О. В. Іванов ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2022. – 85 с.
Keywords: газовий двигун; поршень; поршневий палець; діаграма сил