Заклади вищої освіти перед обличчям конкурентних викликів - Канаш, О. Є.; Жукова, О. Ю.; Парсяк, В. Н.; Kanash, Olesia; Zhukova, Olena; Parsiak, Volodymyr (My University, 2021)
У статті наведені результати дослідження подій, які відбуваються на висококонкурентному ринку освітніх послуг, та наслідків, які вони мають для вітчизняних закладів вищої освіти. Серед останніх – скорочення чисельності студентів – вихідців з України, національного кластеру центрів формування фахових компетенцій і, що особливо бентежить, – науково-педагогічного персоналу, який би мав опікуватися підтриманням на належному рівні інтелектуального капіталу нації. Зроблене припущення, що виявлені тенденції посилюються особливим змістом державної політики в економічній сфері. Вона не сприяє піднесенню бізнесу і призводить до хронічного зменшення видатків на соціальні програми і вищу освіту зокрема. За цих обставин привабливим виглядає заохочення до навчання в нашій країні абітурієнтів із країн, де зростає потяг до академічної міграції громадян.
Канаш, О. Є. Заклади вищої освіти перед обличчям конкурентних викликів = Higher education institutions in the face of competitive challenges / О. Є. Канаш, О. Ю. Жукова, В. Н. Парсяк // Вчені записки ТНУ. Сер. Економіка і управління. – Київ, 2021. – Т. 32 (71), № 2. – С. 34–42.
Keywords: економіка; ринок освітніх послуг; конкуренція; заклади вищої освіти; суб’єкти освітнього процесу; экономика; рынок образовательных услуг; конкуренция; высшие учебные заведения; субъекты образовательного процесса; economy; market of educational services; competition; higher educational institutions; subjects of the educational process