Глушник звуку пострілу стрілецької зброї - Котляр Дмитро Володимирович; Книжник Олександр Сергійович (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2017)
Використання: для зниження рівня звуку пострілу стрілецької зброї. Суть: глушник містить циліндричні кожух і корпус. Корпус має вхідний отвір з різьбою і упором для кріплення до ствола, різьбу для фіксації кожуха, вихідний отвір та п'ять розширювальних камер. Камери розмежовані мембранами з отворами для проходження кулі. Мембрани між першою і другою, другою і третьою та третьою і четвертою камерами фігурні, переважно <- подібної форми. Мембрани виконані з можливістю утворення за ними цільових завихрювальних зон. Мембрана між четвертою і п'ятою камерами похила відносно осі кульового каналу. На поверхні першої камери консольно виконані похилі пластина й фігурна мембрана з отворами для проходження кулі. Завихрювач виконаний за похилою пластиною, на поверхні камери з протилежного боку від похилої фігурної мембрани. У похилій пластині виконаний наскрізний отвір під кутом до осі кульового каналу з можливістю сполучення з вхідним кульовим отвором. На тильній поверхні похилої фігурної мембрани виконаний завихрювач. Третя камера має фігурну, переважно <-подібної форми, мембрану з можливістю утворення за нею цільової завихрювальної зони та похилу пластину. Мембрана консольно виконана на її поверхні й оснащена отвором для проходження кулі. Пластина консольно виконана з протилежного боку від мембрани, розташована за нею й оснащена вирізом для проходження кулі. Четверта камера має похилу пластину, консольно виконану на її поверхні й оснащену вирізом для проходження кулі. П'ята розширювальна камера має завихрювач та похилу пластину. Завихрювач виконаний на торцевій поверхні камери. Пластина консольно виконана на торцевій поверхні камери з протилежного боку від завихрювача й оснащена вирізом для проходження кулі. Технічні переваги: зниження рівня звуку пострілу, підвищення редукційної здатності та зменшення масогабаритних показників глушника
Пат. 114454 Україна, Глушник звуку пострілу стрілецької зброї. / Д.В. Котляр, О.С. Книжник (Україна). МПК F41A 21/30. № UA114454C2; заявл. 29.02.2016; опубл. 12.06.2017, Бюл. № 11.
Keywords: глушник; стрілецька зброя; мембрана; розширювальна камера; редукція звуку