Аналіз теорії поведінкової економіки як науково-дослідницької програми за метолодогією І. Лакатоса - Корзняков О. С.; Патлайчук О. В.; Korzniakov O. S.; Patlaichuk O. V. (My University, 2025)
У статті розглянуто поведінкову економіку з точки зору методології науково-дослідницьких програм Імре Лакатоса. Проведено аналіз ключових концепцій поведінкової економіки, які можуть бути визначені як «жорстке ядро» та «захисний пояс» дослідницької програми. Обґрунтовано, що поведінкова економіка залишається прогресивною науково-дослідницькою програмою завдяки здатності пояснювати реальні економічні явища та прогнозувати нові факти. Однак, у разі втрати прогностичної сили теорії, вона може перейти у вироджену стадію. Запропонована методологія дозволяє оцінювати розвиток економічних теорій з точки зору їхньої наукової продуктивності.
Analysis of Behavioral Economics Theory as a Research Program Based on I. Lakatos' Methodology
Корзняков, О. С. Аналіз теорії поведінкової економіки як науково-дослідницької програми за метолодогією І. Лакатоса = Analysis of Behavioral Economics Theory as a Research Program Based on I. Lakatos' Methodology / О. С. Корзняков, О. В. Патлайчук // Матеріали VІІI всеукр. студ. наук.-практ. конф. "Актуальні проблеми соціально-гуманітарних наук: перспективи та виклики". – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 272–276.
Keywords: поведінкова економіка; методологія науково-дослідницьких програм; Імре Лакатос; жорстке ядро; захисний пояс; прогресивна теорія; економічні прогнози; когнітивні упередження; евристики; нові факти; behavioral economics; research program methodology; Imre Lakatos; hard core; protective belt; progressive theory; economic predictions; cognitive biases; heuristics; novel facts