Управління ризиками та виявлення передумов кризи в організаціях - Буряк Є. В.; Хмарська І. А.; Рябикіна К. Г.; Buriak I.; Khmarska I.; Riabykina K. (My University, 2024)
Сьогоднішнє економічний стан відзначається невизначеністю та високим рівнем ризику. Зростання ролі та значення ризик-менеджменту в бізнесі та виявлення передумов кризових явищ пов'язані з декількома тенденціями мінливого середовища. Серед них – збільшення обсягів даних та інформації, використання нових інструментів візуалізації та аналізу даних, поширення екологічних, соціальних та бізнес-методів управління, використання технологій автоматизації та штучного інтелекту, а також зростання витрат і витрат, пов'язаних з управлінням ризиками. Ці тенденції стимулювали дослідження у сфері управління ризиками їх оцінки, пом'якшення та запобігання ризикам. У мінливому бізнес-середовищі, що характеризується посиленням конкуренції, швидким технологічним розвитком і змінами в економічній, політичній та соціокультурній сферах, роль управління ризиками стає особливо важливою для реагування на непередбачувані події та забезпечення організаційної стабільності. Як наслідок, ефективність у сфері управління ризиками сприяє організаціям не лише виживати в умовах невизначеності, але й використовувати ці виклики з метою зростання та розвитку. На основі аналізу останніх наукових джерел було досліджено управління ризиками в нестабільних ситуаціях. Такий аналіз дає можливість ефективно коригувати стратегії розвитку, зокрема зменшувати ймовірність настання негативних наслідків та забезпечувати стійкість діяльності навіть у складних ситуаціях. Дослідження показали, що причини кризових явищ зазвичай формуються під впливом взаємодії об'єктивних і суб'єктивних, зовнішніх і внутрішніх факторів, більшість з яких негативно впливають на бізнесоперації. Управління ризиками виявилося ефективним лише за наявності точної, надійної, повної та актуальної інформації, на основі якої приймаються бізнес-рішення, і є необхідним інструментом для забезпечення довгострокового успіху та стійкості організації в умовах невизначеності та змін. На основі дослідження запропоновано авторський підхід до управління ризиками. Цей підхід включає встановлення цілей для різних сфер діяльності та виявлення передумов кризи за допомогою проактивного підходу. Визначено методи та підходи до зниження ризиків всередині організації, щоб вона могла працювати більш стабільно в умовах української економіки, що динамічно змінюється. Надано рекомендації щодо оптимізації процесу управління ризиками для підвищення адаптивності та стабільності організаційної структури. Визначено, що на етапі генерації ідеї майбутніх проєктів розпочинається процес управління ризиками, а ефективне запобігання та мінімізація ризикових подій залежить від визначення стратегічних цілей компанії. Щоб система управління ризиками працювала ефективно, питання ризиків повинні бути невід’ємною частиною всіх організаційних процесів. Оскільки управління ризиками в організаціях стало важливим аспектом в умовах цифровізації, систематизовано сучасні методи управління ризиками, що дозволяє забезпечити ефективну ідентифікацію, оцінку та управління ризиками.
Risk management and identification of crisis preconditions in organizations
Буряк, Є. В. Управління ризиками та виявлення передумов кризи в організаціях = Risk management and identification of crisis preconditions in organizations / Є. В. Буряк, І. А. Хмарська, К. Г. Рябикіна // Ефективна економіка. – 2024. – № 11.
Keywords: ризики; мінімізація ризику; передумови кризи; управління ризиками; невизначеність; пом’якшення ризиків; мінімізація негативних наслідків; інструменти; ефективне управління; risks; risk minimization; crisis preconditions; risk management; uncertainty; risk mitigation; minimization of negative consequences; tools; effective management