Утворення відпрацьованих побутових батарейок в Україні - Іщенко В. А.; Ishchenko Vitalii A. (My University, 2025)
Мета. Метою роботи є оцінка кількості та маси відпрацьованих побутових батарейок в Україні шляхом отримання і порівняння даних із різних джерел – експериментального збирання батарейок в університеті, дослідженні їх вмісту у домашніх приладах/пристроях та офіційних статистичних даних. Методика. Визначення вмісту відпрацьованих батарейок у побутових відходах проводилось кількома способами. У Вінницькому національному технічному університеті було встановлено спеціальний контейнер для збирання відпрацьованих побутових батарейок. Крім того, були проаналізовані домашні прилади та пристрої, в яких використовуються батарейки: визначені тип та кількість батарейок, а також періодичність їх заміни. Також було проведено аналіз відкритих джерел інформації щодо кількості відпрацьованих батарейок, зібраних у спеціальні контейнери торгівельних мереж, окремих установ, громадських організацій тощо. Результати. За результатами збирання батарейок у Вінницькому національному технічному університеті середньостатистична людина за 1 рік використовує близько 10 батарейок загальною масою близько 150 г. Понад 95 % побутових батарейок складають так звані сухі батарейки (цинкові та лужні). Частка літій-іонних акумуляторів, незважаючи на їх повсюдне використання, залишається досить незначною – близько 1 % за масою. За іншим дослідженням, загальна кількість відпрацьованих батарейок у домашніх приладах – близько 21 шт./рік на 1 людину, що вдвічі більше результату, отриманого при збиранні батарейок. Найбільша частка належить лужним і цинковим батарейкам – 75 % – це дещо менше, ніж за результатами збирання батарейок. Натомість значно більше (до 20 %) – кнопкових батарейок. Щодо інших типів батарейок – в цілому, обидва джерела даних корелюються. Відповідно до офіційної статистики в Україні утворюється близько 4,0–4,5 тис. т/рік відпрацьованих батарейок. Це відповідає показнику приблизно 100 г/рік на 1 людину, що значно менше, ніж у проведених нами дослідженнях і може свідчити про заниження офіційних даних. В цілому дані, отримані з різних досліджень (крім офіційної статистики), узгоджуються, якщо не враховувати автомобільні акумулятори. Наукова новизна. Наукова новизна роботи полягає у науковому обґрунтуванні обсягу утворення відпрацьованих батарейок в Україні. Практична значимість. Практична значимість роботи полягає у порівняльному аналізі статистичних даних щодо утворення відпрацьованих батарейок в Україні.
Waste battery generation in Ukraine
Іщенко, В. А. Утворення відпрацьованих побутових батарейок в Україні = Waste battery generation in Ukraine / В. А. Іщенко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 3 (501). – С. 235–242.
Keywords: управління відходами; відпрацьована батарейка; хімічне джерело струму; відходи; утворення відходів; waste management; waste battery; chemical power source; waste; waste generation