Енергетична ефективність ступінчастих ресорбційних циклів для охолодження - Ошовський, Віктор; Анастасенко, Сергій; Святецький, Микола; Шостак, Олександр; Oshovsky, Viktor; Anastasenko, Serhij; Svyateckiy, Mykola; Shostak, Oleksandr (My University, 2019)
Розроблено узагальнену методику теплового розрахунку багатоступінчастих ресорбційних циклів охолодження потоків рідких або газоподібних речовин, від температури навколишнього середовища до заданої низької температури та проаналізована їх енергетична ефективність. В ступінчастих ресорбційних циклах поток продукта охолоджується в дегазаторі при кипінні розчину в заданому інтервалі температур. Розчин відбирається з останньої резорбційної ступені, дроселюється в холодний кінець дегазатора і там кипить при підвищенні температури відповідно до інтервалу зміни температури охолоджуваної речовини. Утворена пара стискується компресором і направляється в ресорбер. Туди ж подається насосом і розчин низької концентрації з теплого кінця дегазатора. В ресорбері пара частково поглинається розчином при відведенні тепла в навколишнє середовище. Далі пара продовжує поглинатися в одному або декількох послідовно включених ресорберах, при відведенні теплоти киплячим розчином, який дроселюється зі входу в кожен резорбер. Результати аналізу показують, що питома енергетична ефективність водоаміачного ресорбційного циклу вище чим аміачного. Окрім того при збільшенні числа ступенів зменшується співвідношення тисків ресорбції і дегазації. Це дозволить використовувати в охолоджуючих машинах компактні теплообмінники, а пару стискувати в високоефективних турбокомпресорах або в термічних компресорах при використанні тепла невисокого температурного потенціалу, що буде сприяти енергозбереженню в технологіях охолодження різних галузей, в тому числі і в сільському господарстві.
Енергетична ефективність ступінчастих ресорбційних циклів для охолодження = Energy efficiency of stage resorbational cycles for cooling // Констроювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин : загальнодерж. міжвід. наук.-техн. зб. – Кропивницький : ЦНТУ, 2019. – Вип. 49. – С. 168–178. – Режим доступу : http://www.kntu.kr.ua/doc/49_2019.pdf
Keywords: ресорбція; ресорбер; дегазатор; цикл; охолодження