Штучний інтелект як епістемологічний виклик: чи здатна машина продукувати знання? - Патлайчук О. В.; Patlaichuk О. V. (My University, 2025)
Анотація. У статті розглядається штучний інтелект як епістемологічний виклик сучасній філософії знання. Автор аналізує, чи можна вважати виводи, створені алгоритмами машинного навчання, формами знання, чи вони залишаються лише статистичними узагальненнями без епістемологічного статусу. Особливу увагу приділено розмежуванню між інформацією, даними та знанням, а також ролі інтерпретації та відповідальності людини у науковому застосуванні ШІ. Розглянуто приклади застосування штучного інтелекту в біомедичних дослідженнях (AlphaFold), обробці природної мови (GPT), астрономії та інших сферах. Підсумково ставиться питання про межі епістемічної автономії ШІ та необхідність інтеграції філософського аналізу в оцінку його когнітивних можливостей.
Artificial Intelligence as an Epistemological Challenge: Can a Machine Produce Knowledge?
Патлайчук О. В. Штучний інтелект як епістемологічний виклик: чи здатна машина продукувати знання? = Artificial Intelligence as an Epistemological Challenge: Can a Machine Produce Knowledge? / О. В. Патлайчук // Матеріали ХVІ міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". – Миколаїв : НУК, 2025. – С. 836–839.
Keywords: штучний інтелект; знання; епістемологія; машинне навчання; когніція; AlphaFold; GPT; наукове пізнання; інтерпретація.; artificial intelligence; knowledge; epistemology; machine learning; cognition; AlphaFold; GPT; scientific knowledge; interpretation