Вплив трудового законодавства на кадрове адміністрування та діловодство в організації - Тур Олеся Василівна; Тур Олександр Васильович; Тюха Ірина Володимирівна; Tur Olesia; Tur Oleksandr; Tyukha Iryna (My University, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням правового регулювання трудових відносин між роботодавцем та найманими працівниками в площині кадрового адміністрування та діловодства. Проаналізовано та систематизовано організаційно-правову документальну базу, необхідну для забезпечення організації трудового процесу відповідно до норм чинного законодавства. Встановлено, що важливою частиною системи кадрового адміністрування суб’єктів господарювання є діловодство, що виконує роль посередника між законодавством про працю і системою управління персоналом. Розглянуто нормативні особливості ведення документації з особового складу, що фіксує етапи трудової діяльності найманих працівників. Надано правову характеристику трудовому договору, трудовому контракту, трудовій книжці; наказам по особовому складу, особовим карткам та особовим справам. Окреслено повноваження кадрової служби щодо обліку особового складу підприємства. Відзначено особливості кадрового діловодства в умовах військового стану, які свідчать про те, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
The influence of labor legislation on personnel administration and business management in the organization
Тур, О. В. Вплив трудового законодавства на кадрове адміністрування та діловодство в організації = The influence of labor legislation on personnel administration and business management in the organization / О. В. Тур, О. В. Тур, І. В. Тюха // Економіка та суспільство. – 2022. – Вип. 45.
Keywords: трудове право; кадрове адміністрування; діловодство; трудові відносини; трудовий договір; labor law; personnel administration; record keeping; labor relations; labor contract