Головний судновий малообертовий двигун 8S30ME-B9.3 Ne=5120 кВт, n=195 хв-1 - Савчин Андрій Васильович (My University, 2025)
Бакалаврська робота складається з п’яти розділів, що охоплює найбільш важливі дисципліни: ”Теорія ДВЗ”, ”Динаміка ДВЗ”, ”Газові турбіни ДВЗ”, ”Системи ДВЗ” і ”Охорона праці”. У відповідності до цих дисциплін виконувалась дана робота, за основу котрої був обраний двигун фірми MAN B&W 8S30ME-B9.3. Всі розділи даної роботи виконувались стосовно даного двигуна. У першому розділі роботи подається загальна характеристика та опис двигуна 8S30ME-B9.3, наводяться найбільш важливі технічні характеристики двигуна, сфери його застосування і конструктивні особливості, до яких відноситься його компактність, що досягається зменшенням довжини шатуна. У другому розділі роботи були проведені основні розрахунки стосовно двигуна такі, як: розрахунок робочого процесу двигуна, розрахунок і побудова індикаторних діаграм двигуна, розрахунок процесу газообміну двигуна. Також були проведені розрахунки динаміки двигуна, які визначають сили, що діють на деталі КШМ. У третьому розділі роботи був проведений ескізний розрахунок турбокомпресора, що забезпечує роботу даного двигуна. Окремо були розраховані основні параметри компресора та турбіни. Правильність розрахунків було підтверджено рівністю потужностей компресора та турбіни. В четвертому розділі проєкту розроблялись основні принципові схеми систем, які обслуговують двигун (система охолодження, газовідведення та система стиснутого повітря). В заключному розділі проєкту розглядались загальні питання з охорони праці при експлуатації двигуна. Окремо розглядались питання безпеки при роботі із посудинами, що знаходяться під тиском, а також було проведено розрахунок захисного заземлення.
Савчин, А. В. Головний судновий малообертовий двигун 8S30ME-B9.3 Ne=5120 кВт, n=195 хв-1 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / А. В. Савчин ; наук. кер. М. А. Пирисунько. – Херсон : ХННІ НУК, 2025. – 73 с.
Keywords: судновий дизельний двигун; розрахунок робочого процесу; динаміка КШМ; ескізний розрахунок турбокомпресора; судновий газообмін; системи обслуговування ДВЗ; охорона праці; 142 "Енергетичне машинобудування"; marine diesel engine; working process calculation; crank mechanism dynamics; preliminary turbocharger calculation; engine gas exchange; engine support systems; occupational safeti