Застосування спеціального моделюючого комплексу для проєктування морських прив’язних систем з гнучкими зв’язками - Трунін, К. С.; Trunin, Kostіantyn S. (My University, 2021)
Анотація. Однією з технічних проблем у проєктуванні МПС з ГЗ є раціональний вибір розрахункових навантажень. Експериментальні (натурні) випробування з дослідження навантажень, які діють на елементи МПС, є переважними, незважаючи на їх складність та трудомісткість. Однак такі експерименти є доволі витратними та потребують великих зусиль з їх організації, підготовки та проведення. Вирішенням такої проблеми може бути створення спеціального моделюючого комплексу (СМК) для проєктування МПС з ГЗ, який базується на математичній моделі (ММ) динаміки ГЗ МПС та МПС з ГЗ. У статті розглянуто проблеми та теоретичні основи створення моделюючого комплексу для проєктування МПС з ГЗ з використанням ММ та комп’ютерної програми (КП) динаміки ГЗ МПС та МПС з ГЗ на прикладі ПБС. Показано можливість їх використання практично для всіх видів МПС з ГЗ, а також моделювання можливих аварійних режимів роботи. СМК дає можливість проводити модельний експеримент не звертаючись до фізичного експерименту. При цьому можливе моделювання різних режимів роботи МПС з ГЗ, яка проєктується, як екстремальних, так і аварійних. Такі режими буває дуже складно створити в природних умовах, іноді це може бути небезпечним для судна-буксирувальника (СБ) МПС, екіпажу та персоналу і в найкращому випадку призведе до матеріальних втрат. Запропонований СМК дає можливість: – здійснювати процес проєктування МПС з ГЗ з необхідними властивостями та параметрами; – досліджувати різноманітні режими їх експлуатації в реальному масштабі часу; – враховувати мінімальний (заданий) радіус вигину ГЗ на барабані лебідки; – враховувати динамічні ударні навантаження в ГЗ; – враховувати сили гідродинамічної природи, які виникають у разі поперечної вібрації ГЗ у потоці води; – враховувати задану плавучість ГЗ; – розробити рекомендації з прогнозування можливих навантажень для проєктування суднових палубних лебідок (СПМ) та довести їх до рівня інженерного додатку.
Трунін, К. С. Застосування спеціального моделюючого комплексу для проєктування морських прив’язних систем з гнучкими зв’язками = Using of spеcial modeling’s complex for designing of Marine Tethered System with Flexible Links / К. С. Трунін // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2021. – № 1 (484). – С. 14–23.
Keywords: морська прив’язна система (МПС); гнучкий зв’язок (ГЗ); підводна буксирувана система (ПБС); математична модель (ММ) динаміки МПС з ГЗ; спеціальний моделюючий комплекс (СМК) для проєктування МПС з ГЗ; Marine Tethered Systems (MTS); Flexible Links (FL); Underwater Towed System (UTS); designing; perfection of designing; mathematical (MM) model of MTS with FL dynamics; Special Modelling Complex (SMC) for designing of MTS with FL