Сегменти господарської діяльності в обліковій політиці: управлінський аспект - Гавриленко, Н. В.; Havrilenko, Nataliia (My University, 2022)
У статті зазначено, що з метою оптимізації співвідношення ризиків і прибутковості господарюючі суб'єкти можуть розгортати господарську діяльність в різних географічних областях і сферах господарювання, виробляти різні види продукції та послуг і таким чином диверсифікувати свій бізнес. Краще оцінити рентабельність і ризикованість такого бізнесу дозволяє сегментована звітність. Доведено, що вимоги до відображення в обліковій політиці інформації про сегменти мають відношення лише до певної групи підприємств, які повинні виділити відповідні сегменти за їх наявності та включити до наказу про облікову політику інформацію про сегменти діяльності, пріоритетний вид сегмента та засади ціноутворення у внутрішньогосподарських розрахунках. Обґрунтовано необхідність додаткового коригування даних бухгалтерського обліку за операціями відображення доходів від передання товарів, робіт, послуг між сегментами.
Гавриленко, Н. В. Сегменти господарської діяльності в обліковій політиці: управлінський аспект / Н. В. Гавриленко // Економічний простір : зб. наук. пр. – 2022. – № 181. – С. 197–201.
Keywords: облікова політика; сегменти; бухгалтерський облік; управлінський облік; інформація; сегментна звітність; ціноутворення; accounting policy; segments; accounting; management accounting; information; segment reporting; pricing