Отримання плазмових покриттів з комплексом підвищених фізикомеханічних та експлуатаційних властивостей - Карпеченко, А. А.; Бобров, М. М.; Савенков О. І.; Кондратьєва А. А. (My University, 2021)
Досліджено можливість підвищення комплексу фізико-механічних і експлуатаційних властивостей плазмових покриттів з порошків марок ПГ-19М-01 і ПРХ18Н9 за рахунок електроімпульсного впливу на гетерофазний високотемпературний струмінь при напиленні і подальшої поверхневої пластичної деформації нанесених покриттів дробоструменевою обробкою. Показано, що дробоструменева обробка забезпечує формування зміцненого шару товщиною до 180...200 мкм, при цьому максимальний рівень мікротвердості спостерігається на глибині близько 60 мкм. Мікротвердість покриття з порошку ПГ-19М-01 в точці максимального зміцнення підвищується на 35%; сталевих покриттів з порошку ПР-Х18Н9 – на 48% в порівнянні зі станом після напилення. Проведено експериментальні дослідження впливу зазначеної обробки на міцність зчеплення і зносостійкість отриманих покриттів. Показано, що після проведення дробоструменевої обробки міцність зчеплення покриттів знижується на 10...15%, а зносостійкість підвищується на 32...38%.
Obtaining of plasma coatings with the complex of improved physical-mechanical and operating properties
Отримання плазмових покриттів з комплексом підвищених фізикомеханічних та експлуатаційних властивостей = Obtaining of plasma coatings with the complex of improved physical-mechanical and operating properties / А. А. Карпеченко, М. М. Бобров, О. І. Савенков, А. А. Кондратьєва // Матеріали XII міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". – Миколаїв : НУК, 2021. – С. 193–196.