Емпіричний аналіз взаємозв'язку факторів оподаткування та підприємницької активності - Гавриленко, Н. В. (My University, 2012)
Оцінювання податкової політики під час кризи засвідчило наявність в Україні риси, характерної для багатьох країн з перехідною економікою, а саме: недовіра громадян до влади, слабкість податкових адміністрацій, звужена податкова база, конкурентний тиск з боку інших країн, відплив капіталу та агресивне податкове планування, яке не дозволить здійснити справедливий розподіл податкового тягаря. За результатами аналізу витікає висновок: податковий клімат не є перешкодою до розвитку економіки і розширенню підприємницької активності в регіоні, а підвищення податкового навантаження до певного ступеню повинно призвести до зростання ВРП регіону. При цьому мова йде не лише пре збільшення податкового навантаження за рахунок зростання ставок або кількості податків, а скоріше про підвищення ефективності податкового адміністрування і покращення показника збирання податків Такий підхід, на думку автора, дозволить активізувати підприємницьку активність без суттєвого погіршення податкового клімату. В зв'язку з тим, що рівень підприємницької активності перебуває під впливом цілого комплексу факторів, для цілей емпіричного аналізу слід використовувати не прості моделі лінійного виду «податкове навантаження - підприємницька активність», а більш складні моделі, в яких в якості залежних змінних використовуються додаткові показники (наприклад, обсяг трудових ресурсів і капіталу). Податковий фактор включається в такі моделі як інституціональний показник, що впливає на ведення діяльності, використання ресурсів і, відповідно, на темпи росту економіки.
Гавриленко, Н. В. Емпіричний аналіз взаємозв'язку факторів оподаткування та підприємницької активності / Н. В. Гавриленко // Інноваційна економіка – Тернопіль : ТІ АПВ НААН України, 2012. – № 5. – С. 285–289.
Keywords: підприємництво; оподаткування; податковий клімат; податкове навантаження