Концептуалізація забезпечення місцевого економічного розвитку: зарубіжний досвід і можливості його адаптації в Україні - Волосюк, М. В.; Volosiuk, M. V. (My University, 2022)
Метою статті є дослідження концептуальних засад забезпечення місцевого економічного розвитку в різних країнах світу та надання рекомендацій щодо можливості адаптації зарубіжного досвіду в Україні. У статті запропоновано авторське визначення поняття «забезпечення місцевого економічного розвитку» з точки зору ієрархічного підходу як системи публічно-управлінських дій, заходів і рішень, що спрямовані на зростання економічної активності та задоволення місцевих (локальних) інтересів. У статті досліджено концептуальні основи забезпечення місцевого економічного розвитку в США, Канаді та Польщі. Країни мають різні пріоритети, плани та сфери діяльності в місцевому економічному розвитку, але спільним при цьому є врахування економічних реалій глобалізації, збалансованість інтересів широкого кола всіх зацікавлених осіб та партнерів, планування та стратегічний характер ініціатив та відсутність уніфікації підходів до місцевого економічного розвитку. Політика забезпечення місцевого економічного розвитку в США в контексті сучасних викликів модернізується, поряд із традиційним інструментарієм з’являються сучасні методи підтримки місцевого економічного розвитку. І вирішальну й унікальну роль у цьому процесі відіграє федеральний уряд, розробляючи політики різного впливу на регіони та території країни на основі їх економічних реалій. Цікавими концептуальними напрямами забезпечення місцевого економічного розвитку територій Канади в сучасних умовах є концепції економічної самодостатності та економічної самозабезпеченості, в основі яких лежить зменшення залежності від державних дотацій, субвенцій, інших економік тощо. Ключовою частиною забезпечення місцевого економічного розвитку є Департамент регіонального та місцевого розвитку Канади та канадські агенції регіонального розвитку. Забезпечення місцевого економічного розвитку в Польщі залежить від економічної політики, яку проводять органи державної влади на центральному, регіональному та місцевому рівнях. Тут варто відмітити синхронізований і проактивний підхід до формування стратегічних пріоритетів, що містить урахування логічної, просторової, часової відповідності всіх стратегічних атрибутів для досягнення загальної узгодженості напрямів розвитку на національному, регіональному та місцевому рівнях, а також значну підтримку та фінансову допомогу від Європейського Союзу в реалізації стратегічних цілей місцевого економічного розвитку. На основі зарубіжного досвіду в Україні варто провести трансформацію державної регіональної політики з метою розробки та реалізації програм повоєнного відновлення регіональних економік. Органи місцевого самоврядування мають зосередити свою увагу на розробленні власної політики місцевого економічного розвитку, яка буде відповідати та синхронізуватися з державною регіональною політикою повоєнного відновлення.
Волосюк, М. В. Концептуалізація забезпечення місцевого економічного розвитку: зарубіжний досвід і можливості його адаптації в Україні / М. В. Волосюк // Бізнес Інформ. – 2022. – № 12. – С. 154–163.
Keywords: місцевий економічний розвиток; державна регіональна політика; зарубіжний досвід; повоєнне відновлення; local economic development; regional policy of the State; foreign experience; post-war recovery