Національність судна: міжнародно-правові та національні аспекти - Любашова, А. А.; Liubashova, A. A. (My University, 2020)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню інституту національної приналежності судна, реєстрації суден під прапором та практиці «зручних» прапорів. Саме національність судна визначає юрисдикцією якої держави буде підпорядковано судно та усі члени екіпажу, чи буде існувати «реальний звязок» між судном та державою. Магістерська робота складається з розділів. У розділі 1 розглянуто поняття «національність» судна, простежено значення прапору судна та застосування принципу закону прапора судна. У 2 розділі визначено поняття та види реєстрації суден під прапором, проаналізовано особливості «зручного прапору», показано практику боротьби міжнародного співтовариства із «зручними» прапорами. Простежено досвід та практику України у сфері надання національності судну, визначено особливості українського суднового реєстру, розглянуто перспективи вдосконалення національного законодавства в морській сфері.
Nationality of the vessel: international legal and national aspects
Любашова, А. А. Національність судна: міжнародно-правові та національні аспекти = Nationality of the vessel: international legal and national aspects : робота на здобуття рівня магістра ; спец. 081 “Право“ / А. А. Любашова ; наук. кер. І. В. Дмитриченко. – Миколаїв : НУК, 2020. – 90 с.
Keywords: судно; держава прапора; національність судна; юрисдикція держави прапора; «реальний» зв'язок; реєстрація судна; відкритий реєстр; «зручний» прапор; Міжнародна федерація транспортників; Конвенція про працю в морському судноплавстві; спеціальність : 081 “Право“; vessel; flag state; nationality of the vessel; jurisdiction of the flag state; genuine link; ship registration; open register; flag of convenience; International Transport Workers’ Federation; Maritime Labour Convention