Стратегії інтеграції принципів циркулярної економіки задля забезпечення конкурентоспроможності на глобальному рівні - Білий Артем Володимирович (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджено теоретичні, методологічні та прикладні аспекти інтеграції принципів циркулярної економіки у системи забезпечення глобальної конкурентоспроможності країн. Актуальність теми зумовлена необхідністю переходу від лінійної моделі «взяти – використати – утилізувати» до відновлюваних економічних практик у відповідь на виснаження ресурсів, зростання обсягів відходів та посилення міжнародних екологічних вимог. У роботі розкрито еволюцію концепції циркулярної економіки, охарактеризовано підходи світових науковців, визначено особливості моделі «9R» як сучасної концептуальної основи циркулярності. Проведено порівняльний аналіз міжнародних індексів циркулярної економіки та показників глобальної конкурентоспроможності. На основі статистичних даних для країн ЄС, Великої Британії, Норвегії та України здійснено оцінювання зв’язку між рівнем циркулярності економіки та конкурентними позиціями держав. Встановлено, що високий рівень циркулярних практик корелює з інноваційністю, екологічною ефективністю та розвитком високотехнологічного експорту. У роботі сформовано авторський науково-методичний підхід до оцінювання конкурентоспроможності країн на базі інтеграції принципів циркулярної економіки. Запропоновано стратегії реалізації моделі «9R» для зміцнення глобальних конкурентних позицій, а також окреслено рекомендації щодо адаптації міжнародного досвіду для України. Окрема увага приділена питанням ресурсоефективності, управління відходами, розвитку інновацій та формуванню економічної політики, орієнтованої на відновлюваність і замкнені цикли. Результати дослідження можуть бути використані в процесі формування державної політики у сфері циркулярної економіки, удосконалення механізмів екологічного регулювання, розробки стратегій підвищення національної конкурентоспроможності, а також у діяльності підприємств, що впроваджують моделі сталого розвитку.
Strategies for Integrating Circular Economy Principles to Ensure Global Competitiveness
Білий, А. В. Стратегії інтеграції принципів циркулярної економіки задля забезпечення конкурентоспроможності на глобальному рівні = Strategies for Integrating Circular Economy Principles to Ensure Global Competitiveness : магістерська робота ; спец. 051 ''Економіка'' / А. В. Білий ; наук. кер. Г. В. Єфімова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: циркулярна економіка; конкурентоспроможність; модель 9R; сталий розвиток; індекс циркулярності; ресурсоефективність; глобальна економіка; стратегія; інновації; екологічна ефективність.; 051 ''Економіка''; circular economy; competitiveness; 9R model; sustainable development; circularity index; resource efficiency; global economy; strategy; innovation; environmental performance