Розвиток молочної промисловості в контексті формування кластерних об’єднань підприємств - Гришина Наталія Володимирівна; Крамаренко Ірина Сергіївна; Гришина Лариса Олександрівна; Потишняк Олена Миколаївна; Hryshyna N.; Kramarenko I.; Hryshyna L.; Potyshnyak O. (My University, 2023)
У статті досліджено тенденції розвитку молочної промисловості України в сучасних умовах вітчизняної економіки. Встановлено, що важливе значення у зміцненні продовольчої безпеки має функціонування молокопереробних підприємств як складової харчової промисловості країни. Метою статті є дослідження напрямів розвитку молочної промисловості в контексті формування кластерних об’єднань підприємств. Здійснено аналітичне оцінювання молочної галузі, що показало значне зменшення останніми роками виробництва і споживання молочної продукції, що зумовлено складними соціальними, економічними та геополітичними факторами. Визначено необхідність формування кластерних об’єднань як передумови сталого розвитку молочної промисловості вітчизняної економіки, зокрема і на регіональному рівні. Сформульовано пропозиції щодо формування кластерного об’єднання у молочній промисловості Миколаївського регіону як передумови післявоєнного відновлення його економічного потенціалу.
Development of the dairy industry in the context of the formation of cluster associations of enterprises
Гришина, Н. В. Розвиток молочної промисловості в контексті формування кластерних об’єднань підприємств = Development of the dairy industry in the context of the formation of cluster associations of enterprises / Н. В. Гришина, І. С. Крамаренко, Л. О. Гришина, О. М. Потишняк // Укр. журнал прикладної економіки та техніки. – 2023. – Т. 8, № 3. – С. 220–225.
Keywords: молочна промисловість; кластер; об’єднання; продовольча безпека; розвиток; харчова промисловість; dairy industry; cluster; association; food safety; development; food industry