Демографічна ситуація України в системі виміру людського капіталу та охорони здоров’я - Іртищева, Інна Олександрівна; Трушлякова, Антоніна Борисівна; Рябець, Дмитро Миколайович; Irtyshcheva, Inna Oleksandrivna; Trushlyakova, Antonina Borysivna; Ryabets, Dmytro Mykolayovych (My University, 2019)
Метою статті є проведення аналізу демографічної ситуації України в системі виміру людського капіталу та охорони здоров’я. Досліджено людський капітал у наукових теоріях соціально-економічного розвитку. Проаналізовано динаміку чисельності постійного населення України за 1991–2018 роки. Здійснено регіональний розріз чисельності наявного населення. Проаналізовано динаміку координаційного навантаження жінок на 1000 чоловіків для сільського населення. Відображено прогнозне зображення статево-вікового розподілу населення України. Встановлено, що старіння населення України можливо розглядати як беззаперечний факт і результат об’єктивних демографічних процесів за рахунок довготривалих структурних змін вікового складу населення у бік переважання питомої ваги людей віком старше 60 років.
Іртищева, І. О. Демографічна ситуація України в системі виміру людського капіталу та охорони здоров’я = Demographic situation of Ukraine in the system of measuring human capital and health care / І. О. Іртищева, А. Б. Трушлякова, Д. М. Рябець // Вісн. СНАУ. Сер. Економіка і менеджмент. – Суми, 2019. – Вип. 4 (82). – С. 136–143.
Keywords: демографічна ситуація; людський капітал; охорона здоров’я; чисельність населення; demographic situation; human capital; health care; population