Фінансування спортивно-оздоровчої діяльності на макро-та мезорівнях - Іртищева, Інна; Криленко, Володимир; Романенко, Сергій; Irtyshcheva, Inna; Krylenko, Volodymyr; Romanenko, Serhii (My University, 2022)
Вступ. Війна Росії проти України вплинула на економічне і політичне життя останнім часом, що суттєво відгукнулися на фінансуванні сфери спортивно-оздоровчих послуг. Цей вплив, зачіпаю всі елементи соціально-економічного механізму функціонування галузі: типи та види суб’єктів спортивно-оздоровчої діяльності, джерела їх фінансування, умови господарювання, особливості проведення державної політики у цій галузі тощо. Збільшення видатків на економічну діяльність, безпеку, судову владу та оборону призвело до суттєвого скорочення видатків видатки на духовний та фізичний розвиток. Метою статті є аналіз фінансування спортивно-оздоровчої діяльності на макро- та мезорівнях. Метод (методологія). У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема: порівняння – для зіставлення середніх показників пріоритетних державних видатків в Україні та країнах Організації економічного співробітництва та розвитку; статистичного аналізу – аналізу фінансування спортивно-оздоровчої діяльності в Україні. Результати. Аналіз результатів порівняння середніх показників пріоритетних державних видатків в Україні та країнах Організації економічного співробітництва та розвитку демонструють значні відхилення саме у сфері охорони здоров’я проаналізовано, що Україна виділяю значно менше коштів (майже на 5% менше у відсотковому значенні витрат Державного бюджету) на охорону здоров’я ніж країни Організації економічного співробітництва та розвитку. Аналіз показав, що у 2021 році порівняно із 2020 роком найбільше зросли витрати Державного бюджету на підготовку та участь національних збірних в Параолімпійських та Дефлімпійських іграх (+4546,5%), витрати на підготовку та участь національних збірних в міжнародних змаганнях (Олімпійські ігри, Всесвітні ігри та ін.) зросли на 542,4%, витрати на розвиток спорту серед осіб з інвалідністю, їхня фізкультурно-спортивна реабілітація зросли на 169,9%, державна підтримка фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» зросла на 147,6%. Наголошено, що виявлені тенденції нарощування обсягів бюджетного фінансування розвитку спорту та фізичної культури в Україні дозволить досягти попередньо поставлених амбітних цілей стосовно проведення
Іртищева, І. Фінансування спортивно-оздоровчої діяльності на макро- та мезорівнях = Financing of sports and health activities at macro and meso levels / І. Іртищева, В. Криленко, С. Романенко // Економічний аналіз. – 2022. – Т. 32, № 2. – С. 169–175. – Режим доступу: DOI: 10.35774/econa2022.02
Keywords: фінансування; бюджет; витрати; спортивно-оздоровча діяльність; макро- та мезорівні; financing; budget; expenses; sports and health-improving activity; macro- and meso-levels