Дослідження впливу тривалості впорскування на показники роботи високообертового двигуна за різних методів розрахунку характеристик тепловиділення - Ампілогов Павло Олександрович (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота пов’язана з дослідженням впливу тривалості впорскування на показники роботи двигуна 8ЧН 10,3/9,9 за різних методів розрахунку характеристик тепловиділення. В магістерській роботі виконано стислий опис конструкції та основних систем двигуна 8ЧН 10,3/9,9, що застосовується на повнорозмірних пікапах великої вантажопідйомності (HD). Проведено розрахунок номінального режиму роботи за допомогою програмного комплексу Блиц-PRO. Виконано аналіз різних методів розрахунку характеристик тепловиділення. Виділено дві основні методики визначення характеристик тепловиділення для розрахунку та оптимізації сучасних дизелів – методика Разлейцева та модель Вібе. Встановлено, що обидві методики розрахунку характеристик тепловиділення з високою точністю описують робочий процес дизельного двигуна. Встановлено, що за умов збільшення тривалості впорскування циклової дози палива (з 18 до 28о п.к.в.) відбувається знижені жорсткості роботи двигуна (з 2,5 до 0,71 МПа). Одночасно зі зниженням жорсткості роботи знижується і питоме виділення NO (з 2,2 до 1,6 г/кВт год). Визначено, що використання триступінчастого впорскування дозволяє забезпечити заданий рівень потужності у 296 кВт, зменшити жорсткість роботи, дещо покращити екологічні показники, а також знизити питому ефективну витрату палива на 2,2 г/(кВт·год). Розроблено заходи з техніки безпеки при ремонті та ТО автотранспорту, а також проведено розрахунок рівня шуму та вібрації від модернізованого двигуна 8ЧН 10,3/9,9. Робота виконана українською мовою на 71 аркушах розрахунково-пояснювальної записки з використанням 14 джерел. Графічна частина представлена п’ятьма кресленнями формату А1.
Ампілогов, П. О. Дослідження впливу тривалості впорскування на показники роботи високообертового двигуна за різних методів розрахунку характеристик тепловиділення : магістерська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / П. О. Ампілогов ; наук. кер. Б. Г. Тимошевський. – Миколаїв : НУК, 2024. – 71 с.
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; паливна система; характеристика тепловиділення; ефективні показники; екологічні показники; 142 ''Енергетичне машинобудування''; internal combustion engine; fuel system; heat emission characteristics; efficiency; environmental performance