Обґрунтування проектних характеристик автономних річкових катерів - Бондаренко О. В.; Ястреба О. П.; Bondarenko Oleksandr V.; Yastreba Oleksii P. (My University, 2024)
В умовах військової агресії Російської Федерації проти України для протистояння противнику на річці Дніпро важливе значення мають автономні малі надводні катери різного призначення (дрони). Завдяки таким катерам можна вирішувати різноманітні задачі: від проведення розвідки до нанесення вогневого враження до спостережних пунктах противника. У той же час проведений аналіз показує, що в Україні відсутні проектні рішення щодо автономних малих надводних річкових дронів. У більшості випадків зараз вирішення цих задач виконується із застосуванням саморобних дронів, ефективність яких є досить низькою. Комплексне вирішення поставлених задач можливо лише із застосуванням спеціально спроєктованих дронів, тактико-технічні характеристики яких потрібно оптимізувати під поставлені задачі, умови експлуатації. Тому метою даної статті є розробка лінійки проектів річкових надводних дронів. Методика. Вибір оптимальних тактико-технічних характеристик автономних малих надводних річкових дронів виконано за допомогою сучасних методів оптимізації із застосуванням методології параметричного моделювання та розроблених авторами математичних моделей якостей річкових катерів. Результати. Проаналізовано сучасний стан розробок та технічні характеристики річкових надводних без екіпажних катерів. Вказано на особливості їх експлуатації та основні місії. Запропоновано лінійка концептуальних проектів малих річкових надводних без екіпажних катерів. Наукова новизна даної роботи полягає в тому, що вибір раціонального кількісного та якісного складу автономних малих надводних річкових дронів та їх тактико-технічних характеристик проведено шляхом моделювання основних місій дронів, а оцінювання ефективності їх застосування – з урахуванням протидії противника. Практична значимість. Отримані результати сприяють підвищенню рівня обороноздатності України, оскільки побудова запропонованих проектів автономних малих надводних річкових дронів дасть змогу застосовувати їх для виконання різноманітних місій, пов’язаних в період війни зі знищенням ворожих човнів, розвідкою та знищенням інженерно-загороджувальних споруд та прибережної інфраструктури, висадкою невеликих груп для виконання задач у тилу противника та інших задач. У післявоєнний період автономні малі надводні річкові дрони можуть бути використані для розмінування, проведення екологічного контролю та моніторингу навколишнього середовища, прибирання сміття у водоймах тощо.
Justification of design characteristics of autonomous river boats
Бондаренко, О. В. Обґрунтування проектних характеристик автономних річкових катерів = Justification of design characteristics of autonomous river boats / О. В. Бондаренко, О. П. Ястреба // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 2 (495). – С. 3–10.
Keywords: річковий дрон; концептуальний проект; технічні характеристики; автономний катер; озброєння; river drone; conceptual design; technical characteristics; autonomous boat; weapons