Проблема теплової напруженості в каталітичних фільтрах для очищення відпрацьованих газів в морських суднових установках - Пирисунько М. А.; Шершньов М. А.; Шум С. В.; Pyrysunko Maxim; Shershnov Artem; Shum Serhiy (My University, 2023)
Вимоги до технічних характеристик суден визначені міжнародними конвенціями, актами органів технічного нагляду, їх виконання впливає на безпеку судноплавства та ретельно контролюється. Постійно зростає об’єм робіт, яких необхідно провести для огляду судна класифікаційними товариствами. З точки зору охорони навколишнього середовища нетоксичні компоненти відпрацьованих газів не становлять інтерес. Однак, з погляду вивчення процесів у каталітичних нейтралізаторах інтерес становлять практично всі основні компоненти відпрацьованих газів, так як при моделюванні процесів очищення газів повинні дотримуватися баланси по вуглецю, кисню та водню. Нетоксичні компоненти у складі відпрацьованих газів можуть брати участь у процесах каталітичного очищення в нейтралізаторах та доокислення твердих частинок у сажевих фільтрах.
Prospects for reducing the toxicity and smoke of the exhaust gases of the dvz by the method of controlled supply of air to the combustion chamber
Пирисунько, М. А. Проблема теплової напруженості в каталітичних фільтрах для очищення відпрацьованих газів в морських суднових установках = Prospects for reducing the toxicity and smoke of the exhaust gases of the dvz by the method of controlled supply of air to the combustion chamber / М. А. Пирисунько, М. А. Шершньов, С. В. Шум // Матеріали ХIV міжнар. наук.-техн. конф. "Інновації в суднобудуванні та океанотехніці". – Миколаїв : НУК, 2023. – С. 198–201.