Міжсекторальна психологічна підтримка дітей-підлітків під час війни: інклюзивні та адаптивні практики - Новікова Г. В.; Novikova Hanna (My University, 2025)
Новікова Г. «Міжсекторальна психологічна підтримка дітей-підлітків під час війни: інклюзивні та адаптивні практики». Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія» освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 94 сторінки. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному аналізу міжсекторальної психологічної підтримки дітей і підлітків у період воєнного стану з особливим акцентом на інклюзивні та адаптивні практики, що забезпечують збереження психічного здоров’я та соціальної стабільності молодого покоління. Метою дослідження є наукове обґрунтування психологічних підходів, механізмів і технологій, які формують ефективну систему міжсекторальної взаємодії (освіти, соціальних служб, медицини, волонтерських та державних інституцій) у підтримці дітей і підлітків, що переживають наслідки війни. У процесі опрацювання наукових джерел, присвячених питанням кризової та травма-орієнтованої психологічної допомоги, інклюзивної освіти, соціальної адаптації та міжвідомчої взаємодії, до загальної бібліографічної бази було включено 59 наукових джерел. Для досягнення мети застосовано методи порівняльного теоретичного аналізу, систематизації, узагальнення та концептуального моделювання сучасних емпіричних і теоретичних даних, представлених у науковій літературі, практичних методичних матеріалах і відкритих ресурсах. Проведений аналіз літератури засвідчує, що війна суттєво впливає на емоційний стан, соціальну поведінку, когнітивний розвиток і здатність до саморегуляції дітей та підлітків. Психологічні наслідки, зумовлені травматичними подіями, безпосередньо пов’язані з рівнем стресостійкості, сформованістю адаптивних стратегій подолання, розвитком емоційного інтелекту та підтримкою соціального оточення. Встановлено, що міжсекторальна взаємодія дозволяє підвищити ефективність психологічної допомоги через поєднання ресурсів різних інституцій, забезпечуючи доступність, інклюзивність та безперервність підтримки. Розглянуто психологічні чинники, що визначають успішність підтримки: індивідуальні особливості дітей і підлітків, рівень емоційної регуляції, типові реакції на травму, соціально-психологічне оточення, освітні умови та доступ до спеціалізованих сервісів. Окрему увагу приділено адаптивним практикам, серед яких: стабілізаційні техніки, методи розвитку стресостійкості, підходи до формування безпечного освітнього середовища, інклюзивні моделі роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, а також цифрові інструменти психологічної підтримки. Сформульовано ключові принципи міжсекторальної підтримки: принцип раннього втручання, принцип безпечного середовища, принцип доступності та інклюзивності, принцип психологічної автономії, а також принцип міжвідомчої координації. Обґрунтовано важливість поєднання індивідуальної, групової та сімейної підтримки для зміцнення адаптаційного потенціалу дітей та підлітків. У межах дослідження уточнено зміст поняття «міжсекторальна психологічна підтримка дітей-підлітків під час війни»; визначено структуру психологічних чинників, що впливають на адаптацію та стійкість молоді; розкрито роль інклюзивних та адаптивних практик як ключових інструментів психоемоційного відновлення. Отримані результати можуть бути використані в роботі психологів, педагогів, соціальних працівників, у розробці програм підтримки, профілактики дезадаптивної поведінки та формуванні безпечного освітнього середовища.
Intersectoral Psychological Support for Children and Adolescents During War: Inclusive and Adaptive Practices
Новікова, Г. В. Міжсекторальна психологічна підтримка дітей-підлітків під час війни: інклюзивні та адаптивні практики = Intersectoral Psychological Support for Children and Adolescents During War: Inclusive and Adaptive Practices : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Г. В. Новікова ; наук. кер. О. Ю. Кравчук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 92 с.
Keywords: психологічна підтримка; діти та підлітки; війна; інклюзивні практики; міжсекторальна взаємодія; адаптивні стратегії; емоційна регуляція; 053 ''Психологія''; psychological support; children and adolescents; war; inclusive practices; intersectoral cooperation; adaptive strategies; emotional regulation