Формування soft skills у майбутніх фахівців як стратегічний чинник розвитку професійної компетентності - Патлайчук Оксана Віталіївна; Западинська Ірина Георгіївна; Прокоф’єв Євген Геннадійович; Patlaichuk Oksana; Zapadynska Iryna; Prokofiev Yevhen (My University, 2025)
У статті здійснено ґрунтовний аналіз значення м'яких навичок (soft skills) у системі професійної підготовки майбутніх фахівців, окреслено їх провідну роль як стратегічного фактора у формуванні високого рівня професійної компетентності. Уточнено сутність поняття «soft skills» як комплексу надпрофесійних, універсальних особистісних характеристик, що забезпечують ефективну міжособистісну взаємодію, адаптивність, критичну мислення, креативність і здатність до командної роботи. Розкрито актуальність формування цих навичок у контексті сучасних викликів ринку праці, що вимагає від фахівців не лише високого рівня фахових знань, а й розвинених соціальних та комунікативних здібностей. В межах дослідження проаналізовано сучасні наукові підходи до класифікації та структури soft skills, а також їх вплив на якість професійної діяльності, конкурентоспроможність та мобільність випускників. Особливу увагу приділено інноваційним освітнім методикам, таким як проектна діяльність (сприяє практичному застосуванню знань, формує здатність реагувати на реальні щоденні професійні та особистісні виклики), ділові ігри (орієнтовані на розвиток творчого мислення, комунікативних умінь, вміння вступати в конструктивний діалог, висловлювати власну позицію та ставлення до обговорюваних питань), кейс-технологія (у процесі роботи з кейсами активізується комунікативна діяльність студентів, розвивається вміння аргументувати власну позицію, вести конструктивний діалог, працювати в команді, виявляти лідерські якості, а також демонструвати емоційний інтелект), інтерактивні заняття, які сприяють ефективному розвитку м'яких навичок у студентів. У статті наголошено на необхідності цілеспрямованої інтеграції soft skills у зміст освітніх програм, що дозволить готувати фахівців, здатних до успішної професійної самореалізації в умовах динамічного оновлення вимог до сучасного працівника.
Formation of soft skills in future specialists as a strategic factor in the development of professional competence
Патлайчук, О. В. Формування soft skills у майбутніх фахівців як стратегічний чинник розвитку професійної компетентності = Formation of soft skills in future specialists as a strategic factor in the development of professional competence / О. В. Патлайчук, І. Г. Западинська, Є. Г. Прокоф’єв // Вісн. науки та освіти. Сер. Філологія, Сер. Педагогіка, Сер. Соціологія, Сер. Культура і мистецтво, Сер. Історія та археологія. – Київ : Видав. група «Наукові перспективи», 2025. – № 5 (35). – С. 1891–1901.
Keywords: професійна підготовка; професійна компетентність; формування і розвиток soft skills; інноваційні технології; professional training; professional competence; formation and development of soft skills; innovative technologies