Дослідження ефективності використання водню в двигунах енергетичної установки LNG-газовоза типу "AL RUWAIS" (Dw=120 500 т) - Ткач Олександр Олександрович (My University, 2025)
У дипломному проєкті розроблено суднову двомашинну дизельну енергетичну установку LNG-газовоза типу «AL RUWAIS» дедвейтом DW = 120 500 т з прямою передачею потужності на гвинти фіксованого кроку. З метою підвищення експлуатаційної економічності виконано заміну головних двигунів судна-прототипа 6S70ME-C на сучасний малообертовий двигун із електронно керованим процесом упорскування палива 7G60ME-C9.5-GI (7ДКРН 60/279) виробництва компанії «MAN B&W». Одночасно модернізовано суднову електростанцію шляхом заміни допоміжних дизель-генераторів на більш ефективні, а також оновлено утилізаційний парогенератор і допоміжний котел відповідно до нових параметрів енергетичної установки. З урахуванням зміни складу СЕУ виконано перегляд і оптимізацію основних допоміжних систем: паливної, мастильної, охолоджувальної, системи стиснутого повітря та газовідведення, із підбором сучасного обладнання. У роботі детально розглянуто питання експлуатації та автоматизації СЕУ, принципи компонування енергетичної установки в машинному відділенні, а також методи діагностування технічного стану суднових дизелів. Окрему увагу приділено питанням ремонту та дефектації основних деталей головного двигуна. У технологічному розділі досліджено процес монтажу мінералізатора. Розроблено комплекс заходів із забезпечення безпеки мореплавства та дій у надзвичайних ситуаціях. У заключній частині наведено техніко-економічне обґрунтування прийнятих проєктних рішень, яке підтверджує доцільність модернізації суднової енергетичної установки та наявність позитивного економічного ефекту.
Research on the efficiency of hydrogen use in the engines of the power plant of the LNG carrier of the "AL RUWAIS" type (Dw=120,500 tons)
Ткач, О. О. Дослідження ефективності використання водню в двигунах енергетичної установки LNG-газовоза типу "AL RUWAIS" (Dw=120 500 т) = Research on the efficiency of hydrogen use in the engines of the power plant of the LNG carrier of the "AL RUWAIS" type (Dw=120,500 tons) : магістерська робота ; спец. 135 "Суднобудування" / О. О. Ткач ; наук. кер. О. І. Соломенцев. – Херсон : ХННІ НУК, 2025. – 165 с.
Keywords: суднова енергетична установка; LNG-газовоз; модернізація головних двигунів; електронно керований дизель; оптимізація допоміжних систем; монтаж мінералізатора; технікоекономічне обґрунтування; 135 "Суднобудування"; marine power plant; LNG carrier; main engines modernization; electronically controlled diesel engine; auxiliary systems optimization; mineralizer installation; techno-economic assessment