Екологічні особливості орнітофауни м. Миколаїв у гніздовий період - Чернець Вадим Васильович (My University, 2025)
Дипломний проект містить 89 аркушів, 12 таблиць, 16 рисунків, перелік посилань 80 найменувань. Метою даного дипломного проекту є узагальнення інформації про видовий склад птахів м. Миколаєва у гніздовий період, структуру їх екологічних зв’язків та представленість в охоронних переліках. У роботі розглянуто екологічну структуру та таксономічний склад орнітофауни м. Миколаїв в гніздовий період у 2000-2025 рр. та зроблено оцінку їх відносної численності. Виявлено, що птахи, які гніздяться в місті належать до 4 орнітофауністичних комплексів та їх 8 підкомплексів, що свідчить про високе екологічне різноманіття. Переважають дрімофіли – 56,8 % видів. За переважаючим субстратами «живлення–гніздування–відпочинку» види відносяться до 5 топоморф. Дендрофіли становлять найбільшою кількістю видів – 43,2 %. Виявлено, що гніздова фауна міста включає 88 видів птахів, що належать до 17 рядів та 37 родин. Нечисленні, звичайні та численні види становлять 92,1 % фауни, Більшість з них - представники орнітофауністичних комплексів дрімофілів та лімнофілів, а також дендрофільної, ксерофільної та гідрофільної топоморф. Усі види гніздової фауни м. Миколаїв занесені до 2–6 природоохоронних переліків. До Червоної книги України занесено 2 види. Дев’ятьом видам нічого не загрожує. У двох міжнародних переліках вони мають категорію LC – з найменшим ризиком, а в переліках державного та місцевого рівня не фігурують. Також розглянуто питання охорони праці, а саме права та обов’язки працівників у цій сфері.
Ecological features of the ornithofauna of Mykolaiv city during the nesting period
Чернець, В. В. Екологічні особливості орнітофауни м. Миколаїв у гніздовий період : магістерська робота ; спец. 101 "Екологія" / В. В. Чернець ; наук. кер. С. С. Мельничук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: птахи; гніздування; рідкісні види; Миколаїв; орнітофауністичні комплекси; екологічні зв’язки.; 101 "Екологія"; birds; nesting; rare species; Mykolaiv; avifaunal complexes; ecological connections