Розробка механізмів і програм реалізації екологічних проєктів на підприємстві та оцінка їх ефективності - Руських О. В.; Ruskykh Oleksandr (My University, 2025)
Руських О. В. Розробка механізмів і програм реалізації екологічних проєктів на підприємстві та оцінка їх ефективності. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 101 «Екологія» освітньої програми «Управління екологічними проєктами». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова. 2025. 109 с. Кваліфікаційна робота присвячена розробці механізмів і програм реалізації екологічних проєктів на підприємстві та оцінці їх ефективності. Механізми та програми реалізації екологічних проєктів на підприємствах включають огляд підходів до управління екологічною діяльністю, формування екологічних цілей на основі принципів сталого розвитку, застосування інструментів екоменеджменту та оцінку результатів через показники екологічної та економічної ефективності для підвищення загальної стійкості підприємств. В роботі досліджені та систематизовані методи розробки та впровадження екологічних проєктів на підприємствах, а також розроблені критерії оцінки їхньої ефективності. Визначено механізми, програми та інструменти екологічного управління в контексті бізнесу, включаючи екоефективність, екосправедливість, фінансові, правові та управлінські інструменти, а також ролі екологічних проєктів у підвищенні конкурентоспроможності підприємств. Проаналізовано сучасні підходи до екологічного менеджменту. Розроблено системи показників оцінки екологічної та економічної ефективності, а також системний підхід до формування та реалізації екологічних програм, що дозволяє підприємствам досягати як екологічних, так і економічних цілей, інтегруючи принципи сталого розвитку.
Development of mechanisms and programs for the implementation of environmental projects at the enterprise and the assessment of their effectiveness
Руських, О. В. Розробка механізмів і програм реалізації екологічних проєктів на підприємстві та оцінка їх ефективності = Development of mechanisms and programs for the implementation of environmental projects at the enterprise and the assessment of their effectiveness : магістерська робота ; спец. 101 "Екологія" / О. В. Руських ; наук. кер. Л. С. Чернова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 109 с.
Keywords: екологічна політика; екологічний менеджмент; система екологічного управління; екоефективність; екологічні KPI (ключові показники ефективності); сталий розвиток; екоаудит; оцінка впливу на довкілля; екологічні інструменти; 101 "Екологія"; environmental policy; environmental management; environmental management system; eco-efficiency; environmental KPIs (key performance indicators); sustainable development; eco-audit; environmental impact assessment; environmental tools