Оцінка системних характеристик сталого розвитку аграрного виробництва - Бойко, Є. О.; Boyko, E. A. (My University, 2018)
Встановлено, що стале агровиробництво є категорією складною та багатогранною для якої не можливо застосовувати єдиний показник узагальнюючої оцінки. Тому використовуючи методологію системного аналізу, вважаємо, що сталість аграрного виробництва більш повно може бути виражена наступними складовими: виробничою, соціальною та економічною. При цьому перша визначена як характеристика продовольчої самозабезпеченості населення продуктами харчування в необхідному обсязі і асортименті, друга – відображає рівні відтворення і економічної доступності матеріальних благ для трудівників аграрної сфери, третя – необхідна для оцінки економічної стійкості її розвитку. Визначені нами компоненти мають відповідне наповнення показниками- індикаторами. Для визначення виробничої складової сталого агровиробництва доцільно використовувати такі показники (індикатори): осягнення самозабезпеченості вітчизняним продовольством; підтримання необхідного обсягу перехідних запасів сільськогосподарської продукції; виробництво продукції на душу населення; забезпечення стійких темпів зростання агровиробництва і збільшення внеску сільського господарства в валовий внутрішній продукт. Для кількісної характеристики соціальної складової слід орієнтуватися на співвідношення середньої заробітної плати в сільському господарстві з оплатою праці по економіці в цілому; економічну доступність матеріальних благ для трудівників аграрної сфери; співвідношення індексу споживчих цін з індексом середньої заробітної плати в сільському господарстві; наближення рівня і якості життя в сільській місцевості до міських параметрах. До основних індикаторів економічної складової стійкості розвитку аграрного сектора можна віднести частку прибуткових сільськогосподарських організацій в їх загальній кількості; рівень рентабельності продажів; коефіцієнт поточної ліквідності; коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами; частку продукції вітчизняних товаровиробників на внутрішньому ринку продуктів харчування; частку імпортних товарів у загальному споживанні продовольства. Вважаємо за доцільне орієнтуватися на той факт, що показники сталого агровиробництва повинні адекватно оцінювати закономірності його розвитку, саме тому для адекватної їх оцінки слід розглядати не тільки фактичний рівень показника за аналізований період, а й відхилення від нормальної (вирівняною по тренду) величини. Комплексна оцінка рівня розвитку сталого агровиробництва передбачає всебічне порівняння індикаторів виробничої, соціальної, економічної складових що виражено в структурно-логічній моделі формування системи показників сталого агровиробництва.
Бойко, Є. О. Оцінка системних характеристик сталого розвитку аграрного виробництва = The аssessment of system characteristics of sustainable deelopment of agrarian production / Є. О. Бойко // Вісн. ХНАУ. Сер. Економічні науки. – Харків, 2018. – № 3. – С. 260–272.
Keywords: сталий розвиток; агровиробництво; стале агровиробництво; концепція сталого розвитку; показники сталого агровиробництва; устойчивое развитие; агропроизводство; постоянное агропроизводство; концепция устойчивого развития; показатели устойчивого агропроизводства; sustainable development; agro-production; steel agroproduction; concept of sustainable development; indicators of sustainable agroproduction