Еколого-технологічне обґрунтування протиерозійної організації території сільськогосподарського підприємства - Паламарюк Роман Петрович; Palamariuk Roman (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному еколого-технологічному обґрунтуванню протиерозійної організації території сільськогосподарського підприємства, розташованого у південностеповій зоні України. У дослідженні розкрито сучасні проблеми деградації ґрунтів, визначено закономірності виникнення та поширення ерозійних процесів, охарактеризовано їхні екологічні та господарські наслідки. На основі аналізу наукових джерел та нормативних вимог сформовано концептуальні засади протиерозійної організації території, що ґрунтуються на ландшафтно-екологічному підході. У роботі проведено детальну характеристику природно-кліматичних умов регіону, ґрунтового покриву та виробничої спеціалізації підприємства, виконано оцінку сучасного стану ґрунтів і рівня їх еродованості. На основі виявлених проблем запропоновано комплекс агротехнічних, лісомеліоративних та гідротехнічних заходів, що забезпечують зниження інтенсивності водної та вітрової ерозії. Розроблено восьмипільну ґрунтозахисну сівозміну з включенням сидерального пару, бобових культур, люцерни та зернових культур, що сприяє покращенню структури ґрунту, його гумусового стану та підвищенню екологічної стійкості агроландшафтів. Обґрунтовано трансформацію угідь підприємства з оптимізацією співвідношення ріллі, сіножатей, пасовищ і створенням полезахисних та водорегулюючих лісосмуг. Виконано економічну оцінку доцільності впровадження запропонованих заходів, яка показала їх високу ефективність у довгостроковій перспективі. Окрему увагу приділено питанням охорони праці, аналізу небезпечних виробничих факторів та вимогам безпеки при виконанні протиерозійних робіт. Кваліфікаційна робота складається із вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 93 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 17 рисунків, 30 таблиць. Список використаних джерел складається із 72 найменувань.
Environmental and technological justification of anti-erosion organization of the territory of an agricultural enterprise
Паламарюк, Р. П. Еколого-технологічне обґрунтування протиерозійної організації території сільськогосподарського підприємства = Environmental and technological justification of anti-erosion organization of the territory of an agricultural enterprise : магістерська робота ; спец. 183 ''Технології захисту навколишнього середовища'' / Р. П. Паламарюк ; наук. кер. С. М. Літвак. – Миколаїв : НУК, 2025. – 100 с.
Keywords: ерозія ґрунтів; деградація земель; протиерозійні заходи; ґрунтозахисна сівозміна; агроландшафт; лісомеліорація; гідротехнічні споруди; сидеральний пар; родючість ґрунту; економічна ефективність; 183 ''Технології захисту навколишнього середовища''; soil erosion; land degradation; anti-erosion measures; soil-protective crop rotation; agrolandscape; forest melioration; hydrotechnical structures; green manure fallow; soil fertility; economic efficiency