Марущак С. М.Захаров, О. В.2022-09-162022-09-162022https://eir.nuos.edu.ua/handle/123456789/5853Захаров, О. В. Світовий ринок сільськогосподарської продукції: оцінка проблем та перспектив розвитку = World market of agricultural products: assessment of problems and prospects : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / О. В. Захаров ; наук. кер. С. М. Марущак. - Миколаїв : НУК, 2022. - 67 с.Актуальність теми. Сільське господарство, не зважаючи на зростаючу і переважаючу роль третинного сектору у світовій економіці, залишається важливою ланкою у розвитку людської цивілізації. Від наявності та якості продуктів харчування, в першу чергу, залежить фізичне існування і здоров’я мільярдів людей. З іншого боку, рівень розвитку агропромислового сектору держави є ключовим елементом у формуванні її продовольчої безпеки. Світовий ринок сільськогосподарської продукції впродовж останнього десятиліття демонструє стійке зростання і відкриває суттєві перспективи для розвитку вітчизняного аграрного сектору економіки та збільшення експорту його продукції. Також варто зазначити, що сільське господарство – це галузь, котра споживає найбільше природних ресурсів і спричиняє значні екологічні збитки. Тому вивчення питань функціонування світового ринку сільськогосподарської продукції актуально і займає важливе місто в Концепції сталого розвитку ООН. Перехід від традиційного типу ведення сільськогосподарського виробництва до сучасних технологій потребує ретельного наукового супровіду та аналізу його різних видів як вивчення проблем та перспектив розвитку. Актуальність даної тематики дослідження для України пояснюється тим, що аграрний сектор є найважливішою галуззю економіки і участь у світовому ринку сільськогосподарської продукції породжує певні проблеми та дає можливості і вигоди від подальшого інтеграції національної економіки в світове господарство. Наразі дослідженню проблем та перспектив розвитку світового ринку сільськогосподарської продукції присвячені наукові праці таких вчених, як Г. Федосєєва, Л. Куц, Б. Калініченко, О. Кривончак, В. Антощенкова, І. Клімова, Н. Шульга, Г. Тимофієва, І. Новік, О. Колотюк, Ю. Іщук, М. Рахман, К. Леоненко, М. Савченко, О. Шкуренко, О. Михайленко, Н. Волошко, А. Ситнік, А. Шлапак, С. Конохов, Г. Кукель, У. Братчук, Л. Штефан, Н. Патика, Р. Грінченко та ін. Однак актуальність цієї тематики не знижується і постійно потребує постійного моніторингу та наукових досліджень. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних та удосконалення практичних аспектів розвитку світового ринку сільськогосподарської продукції. Для досягнення даної мети ми вирішували такі взаємопов’язані завдання: – визначити сутність світового ринку сільськогосподарської продукції; – пояснити суб’єктів, функції, структуру та інфраструктуру світового ринку сільськогосподарської продукції; – охарактеризувати риси сучасного світового ринку сільськогосподарської продукції; – проаналізувати основні тенденції світового сільськогосподарського ринку; – дослідити територіальну та товарну структуру світового експорту та імпорту сільськогосподарської продукції; – проаналізувати експортно-імпортних операції ринку сільськогосподарської продукції України; – встановити сутність глобальної продовольчої проблеми та скласти перелік підходів до її вирішення; – намітити перспективні напрямки розвитку світового ринку сільськогосподарської продукції; – описати напрямки та перспективи інтеграції сільського господарства України у світовий ринок сільськогосподарської продукції. Об’єктом дослідження є процеси функціонування світового ринку сільськогосподарської продукції. Предметом дослідження є сукупність теоретичних та прикладних аспектів сучасного періоду розвитку світового ринку сільськогосподарської продукції та питання інтеграції України у світовий ринок сільськогосподарської продукції. Методологічну основу дослідження склали методи наукової абстракції, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, логічного аналізу, системного підходу тощо. Для вирішення окремих завдань в кваліфікаційної роботі також застосовувалися такі методи: монографічний – при вивченні літературних джерел, практики функціонування світового ринку сільськогосподарської продукції; абстрактнологічний – для здійснення теоретичних узагальнень, формування висновків та обґрунтування нових гіпотез; функціональної оцінки – для визначення сучасних тенденцій світової торгівлі сільськогосподарської продукції; комплексний – для побудови системи показників світової торгівлі сільськогосподарською продукцією. Інформаційну базу дослідження складають звіти та аналітичні доповіді міжнародних організацій, законодавчі та нормативно -правові акти України, офіційні дані Державної служби статистики України, Міністерства економіки України і дані, отримані автором в ході досліджень. В роботі використовувалися монографічна і довідкова література, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, матеріали періодичних видань. Структура і обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Повний обсяг роботи 67 сторінок, з них основний текст – 55 сторінки. Робота містить 4 таблиці, 16 рисунки. Список використаних джерел налічує 51 найменування на 5 сторінках.ukринок сільськогосподарської продукціїпопитпропозиціятоварекспортімпортміжнародна торгівлягалузевий ринокзлакиструктурадинамікаінтеграція051 "Економіка"agricultural marketdemandsupplygoodsexportsimportsinternational tradeindustry marketcerealsstructuredynamicsintegrationСвітовий ринок сільськогосподарської продукції: оцінка проблем та перспектив розвиткуOther