Індикатори продовольчої безпеки України у світовому вимірі - Бабич, М. М.; Babych, M. (My University, 2017)
Проведено оцінку сучасного рівня забезпечення продовольчої безпеки України у світовому вимірі за індикаторами ФАО: наявність продовольства (середня дієтична достатність енергопостачання, середня вартість виробництва продуктів харчування, частка дієтичного енергопостачання від хлібних злаків, коренеплодів та бульбоплодів, середня забезпеченість білками та середня забезпеченість білками тваринного походження); доступ до продовольства (питома вага доріг з твердим покриттям у загальній кількості доріг, щільність залізничних шляхів, валовий внутрішній продукт на душу населення, внутрішні індекси цін на продукти харчування, поширення недоїдання, глибина дефіциту продовольства); стабільність продовольчої системи (коефіцієнт залежності від імпорту хлібних злаків, питома вага ріллі із іригаційним обладнанням, вартість імпорту продовольства понад загальну кількість експорту товару, мінливість індексу рівня внутрішніх цін на продовольство, мінливість показника виробництва продовольства на душу населення, мінливість показника постачання продовольчих запасів на душу населення); використання продовольства та продовольчої системи (доступ до поліпшених водних джерел та до покращених засобів санітарії). Визначено встановлені тенденції у зміні основних показників України, в тому числі, порівняно з країнами Африки, Латинської Америки і Карибського басейну, Азії, Океанії, розвинених країн та країн, що розвиваються. Сучасний стан продовольчої безпеки в Україні за індикаторами досліджено не як окремі блоки, а у їх взаємозв’язку, з урахуванням впливу різних факторів.
Бабич, М. М. Індикатори продовольчої безпеки України у світовому вимірі = Indicators of food security dimension Ukraine in the world / М. М. Бабич // Економіка і прогнозування. – 2017. – №1. – С. 108–127.
Keywords: наявність продовольства; доступ до продовольства; стабільність продовольчої системи; використання продовольства; продовольча система; продовольча безпека; Україна; світ; food availability; access to food; stability of food systems; use of food; food system; food security; Ukraine; the world