Шляхи підвищення рівня контролю спеціальної фізичної підготовки юних легкоатлетів у передзмагальному мезоциклі - Майборода, В. Ю. (My University, 2020)
Заходи щодо фізичного розвитку, реалізації спортивних інтересів та набуття певної спортивної майстерності громадян мають одну із найважливіших ролей в економічному та соціальному розвитку країни. Одним із пріоритетних завдань, визначених «Національною доктриною розвитку утворення України в ХХI сторіччі» і Цільовою комплексною програмою «Фізичне виховання – здоров'я нації», є виховання гармонійно розвинених, морально і фізично здорових осіб, які відповідально відносяться до власного здоров'я і здоров'я інших, як до високої індивідуальної та державної цінності. На сучасному етапі відродження національно-культурного життя України, в умовах складної економічної та екологічної ситуацій, викликає все більшу заклопотаність стан здоров'я і фізичної підготовленості молоді. Окрім цього, зараз склалися такі соціально-екологічні та соціально-економічні умови, за яких набули явища істотного погіршення стану здоров'я дітей різного віку, збільшення серед них випадків наркоманії, алкоголізму, негативного відношення до основних принципів здорового способу життя. Реальна протидія цим явищам знаходиться в площині відродження спортивної роботи із молоддю та надання їй пріоритетів здорового способу життя. У зв'язку із цим політики, педагоги, вчені, викладачі-методисти та фахівці з фізичного виховання все частіше закликають до відродження і розвитку спеціалізованих спортивних закладів для роботи із дітьми різних вікових груп. Базовими установами подібного плану є ДЮСШ, які до цього часу зберігають свої лідируючі позиції в спортивному охопленні дітей і молоді та їх спортивно-фаховій підготовці. Величезний досвід роботи, потужні тренерські кадри, територіальна розгалуженість спортивних шкіл, відпрацьована система їх управління, планування та фінансування, дозволяють різко активізувати спортивну діяльність із школярами по всій країні. Актуальність теми. У системі управління підготовкою легкоатлетів одним із ключових елементів виступає контроль комплексу показників фізичного стану та рівня спеціальної підготовки кожного окремого спортсмена. Особливого значення заходи комплексного контролю спортсменів набувають саме в передзмагальному мезоциклі, коли спортсмени та їх тренери, знаходячись у напруженому психологічному стані, прагнуть до форсування тренувальних навантажень. Останні несуть реальну небезпеку перенавантаження та «зриву» техніко-силових якостей, які мають негативну сторону. Відповідно, своєчасний комплексний контроль показників стану спортсменів є одним із головних засобів збереження і часткового підвищення рівня спеціальної фізичної підготовки юних легкоатлетів у передзмагальному мезоциклі. Вказаний контроль передбачає сукупність організаційних заходів для оцінки різних сторін підготовленості спортсменів, реакцій організму на тренувальні і змагальні навантаження, ефективності тренувального процесу, а також обліку адаптаційних перебудов функцій організму. Загалом заходи даного контрольного комплексу базуються на практичній реалізації різних видів контролю (етапного, поточного, оперативного), які використовуються в структурних ланках тренувального процесу (річний цикл, мезоцикл, мікроцикл, окремі заняття) для отримання об'єктивної різносторонньої інформації про стан спортсмена і його динаміку з метою управління процесом спортивної підготовки. Окрім цього, специфіка роботи із молоддю шкільного віку вимагає урахування значного комплексу фізіологічних та педагогічних факторів, які є ключовими в спеціальній, по суті фаховій, підготовці юних спортсменів. Актуальність даного питання безперечна, що і обумовило вибір теми магістерської роботи. Метою роботи є пошук найбільш сприйнятливих методичних прийомів та заходів, спрямованих на збереження високих рівнів загальної фізичної та спеціальної підготовки юних легкоатлетів у передзмагальному мезоциклі. Для досягнення даної мети поставлені такі завдання: – оцінити, за допомогою метрологічного контролю рівень розвитку фізичних якостей досліджуваних спортсменів на початку підготовчого періоду навчально-тренувального процесу; – виконати в ході тренувального процесу оперативний, поточний метрологічний контроль рівня розвитку спеціальної витривалості в підготовчому періоді; – оцінити фізичну підготовленість досліджуваних спортсменів після проведення всього періоду підготовки; – порівняти показники в дослідницьких (експериментальної і контрольної) групах. Об’єктом дослідження виступає тренувальний процес юних легкоатлетів. Предметом дослідження є методичний комплекс тренувального забезпечення юних легкоатлетів на різних мезоциклах тренувального процесу. Методи досліджень – теоретичний аналіз та узагальнення фактичного матеріалу наукової, науково-методичної та педагогічної літератури; опрацювання ретроспективного фактичного матеріалу за протоколами змагань періоду 2010–2020 рр.; педагогічне спостереження; експериментальне дослідження різних методик спеціальної та загальної підготовки легкоатлетів в експериментальній і контрольній групах; експертна оцінка змагань та їх результатів; статистичний аналіз. Організація досліджень поєднує декілька етапів, запланованих згідно поставлених задач. Безпосередні експериментальні дослідження виконані на базі спеціалізованої дитячої-юнацької спортивної школи олімпійського резерву (СДЮСШОР) з легкої атлетики у період з грудня 2019 року по листопад 2020 року. До останніх входять і пошукові дослідження з порівняльного аналізу динаміки кореляції спортивно-технічних показників змагальної діяльності юних легкоатлетів на основі аналізу 23 тренувальних занять та 2 передзмагальних мезоциклів, які відбулися за вказаний період. Науково-практичне значення роботи полягає в дослідженні, встановленні та систематизації основних тенденцій в динаміці змісту та структури передзмагальних тренувань, що дозволило визначити і конкретизувати найбільш перспективні та раціональні (в наявних умовах) методи контролю та рівні навантажень в передзмагальних мезоциклах юних легкоатлетів. За результатами досліджень значного науково-методичного вдосконалення набули методичні засоби і підходи щодо розвитку техніко-тактичної майстерності легкоатлетів різних вікових груп. Первинні позитивні результати впровадження в тренерську практику методів контролю показників передзмагальної підготовки юних легкоатлетів дозволяють рекомендувати даний комплекс для апробації в більш широкому обсязі. Апробація результатів дослідження. Головні положення дослідження були апробовані під час участі у роботі III Всеукраїнській науковій електронній конференції «Актуальні проблеми психолого-педагогічного супроводу та розвитку суб’єктів спортивної діяльності», яка відбулася 23 жовтня 2020 р. у Національному університеті фізичного виховання і спорту України (м. Київ). Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Обсяг роботи складається з трьох основних розділів, огляду літератури, опису матеріалів та методів досліджень. Сама робота подана на 75 сторінках, містить дві таблиці та шість рисунків. Список літератури містить 56 літературних джерела, із яких 10 – іноземні.
Майборода, В. Ю. Шляхи підвищення рівня контролю спеціальної фізичної підготовки юних легкоатлетів у передзмагальному мезоциклі : магістерська робота ; спец. 017 “Фізична культура і спорт“ / В. Ю. Майборода ; наук. кер. О. В. Кувалдіна. – Миколаїв : НУК, 2020. – 71 с.
Keywords: юні легкоатлети; комплексний контроль; передзмагальний мезоцикл; 017 “Фізична культура і спорт“; young athletes; complex control; pre-competition mesocycle