Розробка конструкції колінчастого валу підвищеної надійності для дизельного двигуна потужністю 580 кВт. Прототип – 6ЧН 25/34 - Бережник, Мирослав Олексійович (My University, 2022)
Завданням кваліфікаційної роботи є розробка конструкції шестерні колінчастого валу дизельного двигуна потужністю 580 кВт для приводу електричного генератора змінного струму. Шестерня приводу механізму валу розподільного виконана складеної конструкції, що дає можливість замінювати її при неполадках або зношенні без розбори двигуна з вийманням колінчастого валу. За базовий двигун був обраний дизельний двигун з наддувом 6ЧН25/34, потужність якого складає Р=530 кВт при числі обертів колінчастого валу n = 500 хв-1. Для підвищення потужності проектованого двигуна до Р=580 кВт збільшена частота обертання колінчастого валу до n = 600 хв-1. В першому розділі проекту приведений детальний опис конструкції двигуна-прототипу дизеля 6ЧН25/34 та розроблене його креслення (Додаток 1). В другому розділі проекту виконані розрахунки робочого циклу дизельного двигуна, побудована індикаторна діаграма і діаграми сил, що діють в КШМ двигуна, які показані на листі графічної частини роботи (Додаток 5). В третьому розділі роботи виконаний аналіз конструкцій колінчастих валів та проведене проектування колінчастого валу з шестернею складеної конструкції з розробкою робочих креслень деталей шестерні. Графічні розробки по розділу 3 оформлені на листах Додатків 2,3,4. Також в цьому розділі виконаний перевірочний розрахунок міцності шатунного болта при підвищеній частоті обертання колінчастого валу. В четвертому розділі дипломної роботи розроблені заходи по техніці безпеки та захисту навколишнього середовища.
Бережник, М. О. Розробка конструкції колінчастого валу підвищеної надійності для дизельного двигуна потужністю 580 кВт. Прототип – 6ЧН 25/34 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / М. О. Бережник ; наук. кер. О. І. Грабовенко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2022. – 68 с.
Keywords: робочий цикл; колінчастий вал; діаграми сил; охорона праці; шатунний болт; 142 "Енергетичне машинобудування"