Емоційний інтелект як чинник запобігання професійному вигоранню - Мацик М. О.; Matsyk M. O. (My University, 2025)
Мацик М. О. Емоційний інтелект як чинник запобігання професійному вигоранню. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 83 сторінки. Метою дослідження виступає теоретичне обґрунтування та емпіричне дослідження емоційного інтелекту як чинника запобігання професійного вигорання. Об’єктом дослідження виступає явище професійного вигорання. Предметом дослідження виступає емоційний інтелект як чинник запобігання професійному вигоранню. Методи дослідження: теоретичні – аналіз, синтез, узагальнення, аргументація; емпіричні – тест «Професійне вигорання» К. Маслач і С. Джексон, «Тест на професійне вигорання», тест «Емоційний інтелект» Н. Холла; тест «SREIT - Емоційний інтелект» методи математичної статистики: коефіцієнт кореляції Пірсона та кутове перетворення Фішера. База дослідження представлена працівниками Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Дослідження проводилось у форматі онлайн-тестування в червні-липні 2025 року. В дослідженні взяли участь 48 осіб, віком від 19 до 59 років, з них 15 чоловіків і 33 жінки. Досвід роботи в гуманітарних організаціях у досліджуваних осіб різний, від 2 місяців до 3 років 6 місяців. Сьогодні емоційний інтелект відносять до групи «soft skills» («м’яких навичок»), які забезпечують ефективність у багатьох професійних сферах, пов’язаних із міжособистісною взаємодією, зокрема у гуманітарній. Тому розвитку емоційного інтелекту приділяється значна увага у навчальнотренінгових програмах для працівників таких напрямів. В умовах війни, коли гуманітарні організації виконують масштабні завдання з надання допомоги населенню України, постає необхідність не лише забезпечення ефективності цієї роботи, але й протидії професійному вигоранню співробітників.
Emotional intelligence as a factor in preventing professional burnout
Мацик, М. О. Емоційний інтелект як чинник запобігання професійному вигоранню = Emotional intelligence as a factor in preventing professional burnout : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / М. О. Мацик ; наук. кер. А. І. Яблонський. – Миколаїв : НУК, 2025. – 83 с.
Keywords: емоційний інтелект; професійна діяльність; гуманітарна сфера; запобігання професійного в игорання; профілактика; emotional intelligence; professional activity; humanitarian sphere; prevention of professional burnout; prevention; 053 ''Психологія''