Дослідження методів оцінки тривалості проєктів у програмному забезпеченні - Булавкін Микола Миколайович; Bulavkin Mykola (My University, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена дослідженню та вдосконаленню методів оцінки тривалості проектів у розробці програмного забезпечення. У сучасних умовах точне прогнозування часу реалізації проектів є критичним фактором успіху, оскільки дозволяє оптимізувати ресурси, уникнути перевищення бюджету та забезпечити своєчасну здачу продукту. Однак унікальність кожного проекту та велика кількість впливових факторів ускладнюють отримання точних оцінок, що часто призводить до затримок. Метою роботи є розробка концепції системи для підвищення точності прогнозування тривалості проектів шляхом інтеграції методів штучного інтелекту та машинного навчання. Запропонована концепція передбачає автоматичний збір структурованих даних з систем управління проектами (Jira, Monday.com), репозиторіїв коду (GitHub, GitLab) та інших джерел, створення бази даних історичних проектів та їх аналіз із застосуванням передових алгоритмів ML, таких як Random Forest, Gradient Boosting та нейронні мережі. Результатом дослідження є універсальна концепція інструменту, здатного аналізувати параметри нових задач (тип, складність, мова програмування, досвід команди) та надавати реалістичний прогноз їх тривалості. Впровадження подібної системи дозволить значно покращити якість планування, підвищити ефективність управління проектами та ймовірність їх успішного завершення в галузі розробки ПЗ. Кваліфікаційна робота викладена на 80 сторінках машинописного тексту та містить: 20 рисунків, 4 додатків, список використаних джерел з 15 найменувань.
Research on methods for estimating project duration in software
Булавкін, М. М. Дослідження методів оцінки тривалості проєктів у програмному забезпеченні = Research on methods for estimating project duration in software : магістерська робота ; спец. 122 "Комп'ютерні науки" / М. М. Булавкін ; наук. кер. М. В. Ворона. – Миколаїв : НУК, 2025. – 80 с.
Keywords: прогнозування тривалості; машинне навчання; управління проектами; естімація проектів; штучний інтелект; project duration prediction; machine learning; project management; project estimation; artificial intelligence; 122 "Комп'ютерні науки"