Концепція створення універсального причального модуля для берегових інфраструктур України - Кузнєцов Анатолій Іванович; Щедролосєв Олександр Вікторович; Коновалова Ганна Василівна; Kuznetsov Anatoliy I.; Shchedrolosiev Oleksandr V.; Konovalova Hanna V. (My University, 2025)
Особливості берегової інфраструктури України потребують наявності значної кількості компактних причальних споруд для малого флоту, що встановлюються без проведення належних гідротехнічних робіт, а це може призвести до негативних екологічних наслідків. Наразі є значний ступінь руйнування берегової інфраструктури в Дніпровському басейні та по всьому узбережжю української берегової лінії Чорного моря. При цьому виникає потреба у створенні великої кількості плавучих причальних споруд, що збудовуються швидко, з відносно невеликими витратами та задовольняють усім вимогам Правил Регістра судноплавства України (Правила РСУ). Наразі відсутні рекомендації для проєктування універсального транспортованого автомобільним транспортом причального модуля для локального використання у прибережних районах та на внутрішніх водоймах України. Відкритими є питання визначення оптимальних розмірів, конструктивних схем і способів забезпечення міцності композицій, складених із модулів, що розглядаються. Результати дослідження показують можливість створення універсального причального модуля для причальних споруд у районах узбережжя та внутрішніх водойм України. Ці причальні споруди обслуговуватимуть локальні пасажирські перевезення водним транспортом, марини, яхт-клуби. Визначено головні розміри об’єкта з урахуванням можливостей безперешкодної доставки модулів автомобільним транспортом і необхідності релокації. У статті сформульовано актуальну для України прикладну наукову проблему розробки концепції причального модуля, який передбачає оптимальні конструктивні рішення під час виготовлення модулів із залізобетону. Мета роботи полягає у визначенні концепції проєктування, оптимальних (раціональних) головних розмірів і конструктивних схем універсального причального модуля для локального використання у прибережних районах та на внутрішніх водоймах України. Розглянуто основні вимоги й обмеження до об’єкта. Визначено основні конструктивні схеми й окремі приватні питання формування причалів і плавучих об’єктів на основі запропонованих модулів. Практична цінність результатів дослідження полягає в наведенні конкретних рекомендацій щодо основних технічних рішень створюваного об’єкта.
The concept of creating a universal mooring module for Ukrainian coastal infrastructures
Кузнєцов, А. І. Концепція створення універсального причального модуля для берегових інфраструктур України = The concept of creating a universal mooring module for Ukrainian coastal infrastructures / А. І. Кузнєцов, О. В. Щедролосєв, Г. В. Коновалова // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2025. – № 2 (21). – С. 39–52.
Keywords: проєктування; модульні конструкції; плавучі причали; суднобудівний бетон; залізобетонні конструкції; пристрої понтонів; design; modular structures; floating berths; shipbuilding concrete; reinforced concrete structures; pontoon structures