Міжнародний трансфер технологій як фактор економічної ефективності ТНК - Мамедов А. Е. огли (НУК, 2024)
Актуальність теми дослідження. Посилення глобалізації та транснаціоналізації господарського життя спричиняє значне зростання міжнародного виробництва, що охоплює майже всі країни світу, характеризується різними видами економічної діяльності, поєднує різноманітні за своїм походженням ресурси. Рушійною силою системи міжнародного виробництва виступають транснаціональні корпорації (ТНК). ТНК, по суті, перетворилися на важливий чинник світового відтворювального процесу, відіграють важливу роль в інтернаціоналізації виробництва, розширенні та поглибленні виробничих зв’язків між підприємствами різних країн. Також ТНК відіграють ключову роль у генерації нових технологій та інноваційній діяльності загалом. Наприклад, використовуючи міжнародний трансфер технологій, ТНК переміщують технології з високорозвинених країн в країни, що розвиваються. В процесі використовується низка спеціальних методів. І, без сумнівів, такі операції дозволяють ТНК підвищувати ефективність своєї діяльності. Тому тема кваліфікаційної роботи, в якій досліджуватиметься вплив міжнародного трансферу технологій на ефективність ТНК для практиків та теоретиків представляє чималий інтерес. Наприклад, різноманітні питання стосовно трансферу технологій розглядаються в роботах Мельник Л.Л., Байдак І.І. Христенко О.В., Остапчук А. С., Адамюка Д. І., Карпенко А., Родіонова І. В., Литовченко І.В., Критського А. І., Бакалінської О.О., Дунської А.Р., Локоти А.Г. Євсєєва А. С., Перерви П.Г., Стасюк Ю.М., Черницької Т.В., Пономаренко О.С., Швиданенко В.І., Коноплицького С., Кіріна Р.С., Хоменко В. Л., Коросташової І.М. та ін. А тема ТНК та їх діяльності розкрита в роботах Ставицької А., Перетятько А., Когута М. В., Давидова І.О., Величко К. Ю., Печенки О.І., Рокочі В., Терехова Є. М., Прокопенко О.В., Мекшун П.В., Загарій В.К., Синільник В.В., Войтко С. В., Гавриш О. А., Корогодової О. О., Моісеєнко Т. Є., Чернової О., Пазиніч О., Когут М. В., Король М. М., Добош А. В., Ракітіної Н. О. та ін. Метою кваліфікаційної роботи є особливості взаємозв’язку економічної ефективності ТНК та міжнародного трансферу технологій з метою виявлення перспектив розвитку ТНК і високотехнологічного бізнесу в країні. Досягнення означеної мети передбачає постановку і вирішення таких завдань: пояснити суть понять трансферу та комерціалізації технологій; розкрити поняття ТНК та формулювати передумови їх виникнення у світовій економіці; визначити теоретичні основи оцінки міжнародного трансферу технологій як чинника економічної ефективності ТНК; дослідити сучасні тенденції міжнародного технологічного трансферу; дати оцінку ролі міжнародного трансферу технологій в забезпеченні ефективності розвитку транснаціональних корпорацій; оцінити участь українських ТНК у міжнародному трансфері технологій; перерахувати сучасні виклики міжнародного трансферу технологій; визначити перспективи підвищення економічної ефективності діяльності ТНК на основі використання міжнародного трансферу технологій; описати вигоди та ризики розвитку ТНК і високотехнологічного бізнесу для України. Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є діяльність ТНК та міжнародний трансфер технологій. Предметом дослідження є особливості взаємозв’язку економічної ефективності ТНК та міжнародного трансферу технологій. Методологічна основа дослідження ґрунтується на методах: системноструктурний аналіз при визначенні та уточненні сутності поняття «транснаціональна корпорація»,»міжнародний трансфер технологій»; порівняльний аналіз при визначенні ролі транснаціональних корпорацій у сучасній світовій економіці та вивченні методичних підходів до розроблення стратегій розвитку транснаціональних корпорацій; історичний метод при вивченні генезису й еволюції транснаціональних корпорацій; опрацювання інформації (порівняння, групування, графічний аналіз); обробка інформації (порівняння, груповий аналіз); обробка інформації. Інформаційну базу дослідження складають наукові праці вітчизняних і зарубіжних науковців; законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти щодо діяльності ТНК та процесів міжнародного трансферу технологій, матеріали та аналітичні звіти міжнародних організацій і дослідницьких агенцій, інформаційні матеріали Світового банку, статистичної комісії ООН. Практичне значення отриманих результатів полягає систематизації теоретико-методичних положень та формуванні науково-методичних рекомендацій щодо розробки стратегії розвитку транснаціональної корпорації в умовах сучасної глобалізації, міжнародного трансферу технологій та його ролі у діяльності транснаціональних корпорацій. Апробація результатів дослідження. Результати даного дослідження були оприлюднені та обговорювалися на Наукових економічних читаннях, присвячених пам’яті першого декана Інженерно-економічного факультету НУК професора В. Ч. Лі: Мамедов А. Сучасні тенденції міжнародного технологічного трансферу. Сталий розвиток в умовах цифрової трансформації економіки : зб. матеріалів наукових економічних читань. Миколаїв : НУК, 2024. 0,21 друк. арк. Структура і обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг роботи складає 83 сторінки, з них основний зміст роботи викладено на 60 сторінках. Робота містить 7 таблиць, 12 рисунків. Список використаних джерел налічує 50 найменувань на 5 сторінках.
International Technology Transfer as a Factor of Transnational Corporations’ Economic Efficiency
Мамедов, А. Е. огли. Міжнародний трансфер технологій як фактор економічної ефективності ТНК = International Technology Transfer as a Factor of Transnational Corporations’ Economic Efficiency : магістерська робота ; спец. 051 ''Економіка'' / огли А. Е. Мамедов ; наук. кер. О. М. Майстренко. – Миколаїв : НУК, 2024. – 83 с.
Keywords: технології; інновації; наукові розробки; транснаціональні корпорації; трансфер технологій; ефективність; 051 ''Економіка''; technologies; innovations; scientific developments; transnational corporations; technology transfer; efficiency