Динаміка показників компонентного складу маси тіла у бодібілдерів залежно від тренувальних програм - Войчун О. В.; Молотильнікова В. С.; Ковальова Н. В.; Бичков О. Ю.; Твеліна А. О.; Біла А. А.; Довгань О. В.; Мустафаєв А. Р.; Voichun Helena V.; Molotylnikova Vira S.; Kovaleva Natalia V.; Bychkov Alexander Yu.; et al. (My University, 2022)
Мета дослідження. Аналіз динаміки компо нентного складу тіла спортсменів бодібілдерів на етапі спеціалізованої базової підготовці. Матеріали та методи. Дослідження прово дилися з березня до кінця червня (4 місяці) 2021 року, брали участь 60 спортсменів віком 18 ‑19 років. Було сформовано три дослідні групи, по 20 спортсменів у кожній. Ці групи спортсменів, були розділені методом звичайної вибірки та за вікови ми, кваліфікаційними й антропометричними ознаками, не мали суттєвих відмінностей між собою. Різниця була тільки у запропонованих програмах тренувальних занять. Результати дослідження. Результати компо нентного складу маси тіла спортсменів за допомо гою методики біоімпедансометрії було встановле но, що найбільш суттєве зростання показника без жировой маси тіла (на 8,2 %, р <0,05), порівняно із вихідними даними, було зафіксовано у спортсменів другої основної групи. Найменші темпи зростання контрольного показника за період усього педаго гічного дослідження (на 3,9 %, р <0,05) отримано у спортсменів контрольної групи. Порівняльний аналіз динаміки показників жирової маси тіла бодібілдерів протягом усього пері оду досліджень показує значне зменшення контро льованого показника (на 9,2 %, р <0,05), порівняно з вихідними даними у представників другої осно вної групи. При цьому було зафіксовано найменші зниження жирової маси тіла (на 2,8 %, р <0,05) у спортсменів першої основної групи. Висновок. Отримані результати свідчать про те, що застосування на етапі спеціалізованої базо вої підготовки спортсменів загальноприйнятої про грами тренувальних занять у бодібілдингу є менш ефективним, ніж запропонована програма (осо бливо шляхом застосування методичного прийому «передчасна втома»).
Динаміка показників компонентного складу маси тіла у бодібілдерів залежно від тренувальних програм = Dynamics of Indicators of Component Composition of Body Weight in Bodybuilders Depending on Training Programs / О. В. Войчун , В. С. Молотильнікова, Н. В. Ковальова та ін. // Український журнал медицини, біології та спорту. – 2022. – № 3 (37). – Т. 7. – С. 250–254.
Keywords: передчасна втома; тренувальні програми; компонентний склад тіла; базові вправи; формуючі вправи; бодібілдинг; premature fatigue; bodybuilding; training programs; component body composition; basic exercises; formative exercises