Історіографія робітництва УРСР повоєнного періоду: зародження та перші кроки дослідження проблеми (1946–1964 рр.) - Нефьодов Д.В. (Видавництво Запорізького національного університету, 2017)
В статті досліджується стан наукової розробки історіографії робітництва УРСР в 1946–1965 рр. Охарактеризовані процеси зародження та становлення історії української радянської та діаспорної історичної науки щодо проблеми повоєнного робітництва УРСР. Автор приходить до висновків, що протягом повоєнного двадцятиріччя небагато вчених займались історіографічною розробкою історії робітництва УРСР тотожного хронологічного періоду, як внаслідок об‘єктивних причин – історіографічні джерела (конкретно-історичні праці) лише створювались, так і суб‘єктивних – в радянській історичній науці ще не сформувалось одностайне бачення предмету та ролі історіографії. У той же час автори перших історіографічних робіт прагнули виявити досягнення та упущення, окреслити напрямки і пріоритети подальших досліджень. Незважаючи на поверховість аналізу і однобічність висновків, що притаманні цим історіографічним розвідкам, їх наукова цінність полягає в перших спробах розробки їх авторами ―історіографічної цілини.
Historiography of Ukrainian SSR working class of postwar period: origin and first steps in issue research (1946–1964)
Нефьодов Д. В. Історіографія робітництва УРСР повоєнного періоду: зародження та перші кроки дослідження проблеми (1946–1964 рр.) / Д.В. Нефьодов // Наукові праці історичного факультету Запорізького національного університету. Запоріжжя : ЗНУ, 2017. Вип. 48. С. 242–244.
Keywords: УРСР; робітничий клас; повоєнна відбудова; історіографія; методологія